“Onze wetgeving, vooral het Rijbesluit van 1957, bepaalt in artikel 31 de leden 1 en 2 dat de maximum toegestane asdruk op de geasfalteerde wegen 8 ton of 8000 kg bedraagt”, zei DNA-lid Radjendrekoemar Debie donderdag in het parlement tijdens de behandeling van de Wet Instelling Verkeersautoriteit.
Hij gaf aan dat opeenvolgende regeringen gefaald hebben om een gedoogbeleid uit te voeren met betrekking tot zwaar transport op de primaire wegen. “Bijna in alle districten worden de geasfalteerde wegen binnen de kortste keren kapot gereden door zwaar transport van bijvoorbeeld houtblokken en grote zwaar beladen zand- en grindtrucks.” Dit komt doordat de Surinaamse verharde wegen niet berekend zijn voor zo’n zware belasting en er geen uitvoering is gegeven aan het Rijbesluit van 1957.
Debie haalde verder aan dat er beweerd wordt dat er via een staatsbesluit in 2017 voor enkele primaire wegen een uitzondering is gemaakt naar 12.000 kg. Dit staatsbesluit van 2017 is nergens te vinden. “Als wij reeds jaren geleden wettelijk hebben vastgesteld dat de maximale toegestane asdruk op onze verharde wegen 8000 kg bedraagt en dan vooral voor de verharde wegen met een klei-ondergrond, wil ik hier van de regering weten hoe het mogelijk is en op grond waarvan de bevoegde autoriteiten al decennia toestaan dat grote vrachtwagens worden ingeklaard, waarvan de beladen asdrukken ver boven de 8000 kg zijn?”
Het DNA-lid merkte verder op dat de drie- en vierassige grote trucks een asdruk van boven 12 en 16 ton per as hebben en zo worden de verharde wegen, die hier niet op berekend zijn, kapot gereden. “Hier is duidelijk dat qua wetgeving en implementatie de linkerhand niet weet wat de rechterhand doet. Hoe is het mogelijk dan dat met de bestaande wetgeving op dit stuk de douane de import van vrachtwagens toestaat waarvan de asdruk in strijd is met de wetgeving? Hoe keurt de politie deze trucks goed wetende dat deze vrachtwagens niet voldoen aan de wetgeving? Kunnen de ministers van Financiën, Justitie en Politie en Openbare Werken hierop duidelijk antwoord op hebben? Is dit gedoogbeleid? Wetende dat de wegen kapot gaan.”