“Ik had niet gedacht dat de mensen zo boos waren”, zegt een van de actievoerenden, Dave van Aerde, die zich tussen de menigte bevindt. Van Aerde is sinds het weekend samen met onder anderen Raoul Hellings, Maisha Neus en Marleen Cameron bezig mensen op te roepen om te protesteren. Van Aerde zegt wel tevreden te zijn met de opkomst.
De actie is van start gegaan bij Kwakoe met een vrij kleine groep en de mensen zijn klokslag half tien ‘s morgens vertrokken onder begeleiding van de politie. Ze zijn gelopen richting de Saramaccastraat, langs de Waterkant en richting het Onafhankelijkheidsplein. Hun eerste stop was De Nationale Assemblee (DNA), waar de groep verder begon aan te zwellen. Voor DNA is er duidelijk gemaakt dat de mensen niet tevreden zijn. “Unu no man moro!! Den man musu gwe!”
Ze werden verrast door de verpleegkundigen onder leiding van vakbondsman Imro Edam, die zegt dat de verpleegkundigen het niet meer kunnen volhouden. De groep van Edam trok meteen door naar het Kabinet van de President. De politie was hierop voorbereid, want de Mobiele Eenheid van de politie was daar aanwezig. “We weten waarvoor we hier zijn”, maakt Edam duidelijk aan de zusters. De verpleegkundigen hadden een duidelijke boodschap op hun protestborden. “Wij van de zorg verdienen een betere waardering”, zijn enkele van de leuzen die staan op de borden.
Hellings zegt tevreden te zijn met de opkomst. “De mensen kunnen niet meer tegen wanbeleid. De mensen zijn echt boos. De gelden die zijn gestolen, het friends en familie-beleid heeft ons allemaal getriggerd”, zegt Hellings. De eisen van de groep zijn vrij simpel. Het roer moet omgegooid worden, want zo verdergaan zullen de mensen niet accepteren, maakt Hellings duidelijk. “Wij kunnen niet alleen inleveren, ook zij moeten inleveren!”
De politiek is volgens Hellings met succes eruit gehouden, want ongeacht politieke kleur stonden vandaag burgers voor hun recht op. “We hebben geen plek voor politici vandaag, zeggen de burgers! Ook ik ben burger”, merkt Hellings, die van mening is dat hij niet tegen het politiehandvest heeft gehandeld. Hij zegt dat hij is geroepen door de politieleiding en die heeft hem aangegeven dat er consequenties zijn voor zijn handelingen. “Als het uit de hand loopt, komt het op mijn conto, is mij duidelijk gemaakt. Het politiehandvest staat niet boven de Grondwet. Ook ik als burger heb dit recht”, aldus Hellings.
Het is momenteel 12.00 uur en de mensen staan nog steeds voor de poorten van het Kabinet van de President. Er wordt geroepen dat president Chandrikapersad Santokhi moet komen praten met zijn volk… of eventueel zelfs plaats moet maken.