Vakbondsleider Imro Edam was maandag geen voorstander van geduldig wachten op de president voor een gesprek met het volk. De vakbondsman die zich met een grote menigte had verzameld voor het kabinet van de president wilde dat het staatshoofd verantwoording kwam afleggen bij het volk.
De eis was dat de eerste burger de menigte kwam toespreken toen die zich had verzameld voor het kabinet. Edam wilde het probleem van onderwaardering binnen de zorgsector andermaal aankaarten bij de regering.
“Wij willen de president spreken en als het niet kan dan ai pori, dan ai kon boeng in wan lesi. De zorgsector zit allang met problemen. Het volk staakt vandaag, maar ons probleem is er allang en het is heel groot”, zei Edam strak. De vakbondsman zegt dat de president vader des vaderlands is en zal merken dat het volk ontevreden is.
Edam nam geen genoegen met iets anders dan dat de president zelf tevoorschijn kwam. “We gaan niet uren en dagen wachten. De mensen staan allang en als zij langer staan worden de gemoederen verhit.”
Edam zei in de menigte dat de protesten mogelijk veller kunnen worden dan in de jaren 90 tijdens het regime van gewezen president Jules Wijdenbosch.
Doen wat is beloofd
Activist Curtis Hofwijks zegt dat de president moet doen wat hij het volk heeft beloofd. “Hij kan zelf niet reageren, omdat hij bezig is met friends and family beleid. Het lijkt nu op een strijd binnen de regering. Ze laten elkaar niet los, omdat ze elkaar nodig hebben.”
Ook vakbondsleider Michael Sallons was bij het protest aanwezig. Hij vertelde journalisten dat hij niet als vakbondspersoon bij het protest is aangesloten, maar als burger. “Ik voel het ook. Ik ben hier als burger en ik wil dat de president een duidelijk signaal krijgt dat zaken anders moeten worden gedaan en als dat niet kan moeten zij het mandaat teruggeven.”
Drastisch veranderen
Brandweerman Enver Panka, die vandaag het protest bijwoonde, zei dat parlementariërs die hun mond houden wanneer zaken mis gaan zich niet nu pas hoeven uit te laten. Panka zei zich enorm zorgen te maken over de toekomst van vooral de jeugd. Hij stelt dat de manier waarop er beleid wordt uitgestippeld het niet goed zal komen met Suriname. Er is volgens hem een drastische verandering nodig in het regime.