“We zijn alert”, zegt directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid over de mogelijke illegale orgaanhandel of gedwongen orgaandonatie in Suriname. De directeur zegt dat het ministerie nog geen meldingen heeft ontvangen van zulke gevallen en ook er persoonlijk er niets van weet. “We zijn alert en houden alles in de gaten”, benadrukt hij.
KPS-woordvoerder Milton Kensmil gaf recent in een interview met Apintie aan dat de politie een tip binnen heeft gekregen, waarbij een arts met een vreemde nationaliteit in Suriname een operatie heeft uitgevoerd. De donor zou mogelijk gedwongen zijn om zijn of haar orgaan te doneren. “Verder dan deze informatie heeft de politie geen houvast.” De politie roept hierbij via de afdeling TIP de mensen op, die informatie hebben over dit geval, te delen met de politie.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is orgaanhandel een commerciële transplantatie waarbij winst wordt gemaakt, of transplantaties die plaatsvinden buiten de nationale medische systemen. Er is wereldwijd een behoefte aan gezonde lichaamsdelen voor transplantatie, die groter is dan de beschikbare aantallen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt illegale orgaanhandel plaats als de organen verwijderd worden met het doel op een commerciële transactie. Ondanks maatregelen blijft de praktijk bestaan, waarbij studies schatten dat het aandeel illegaal getransplanteerde organen gaat van 5% tot 42%. Illegale handel zit in de lift, en een recent rapport van Global Financial Integrity schat dat de winst gegenereerd door illegale orgaanhandel tussen de 600 miljoen en 1,2 miljard dollar ligt.
Criminele netwerken houden zich steeds vaker bezig met ontvoeringen, vooral van kinderen en tieners, die vervolgens met medische apparatuur naar locaties worden gebracht. Daar worden ze vermoord en hun organen geoogst voor de illegale orgaanhandel. Armoede en mazen in de wetgeving dragen ook bij aan de illegale handel in organen.