“We houden deze situatie in de gaten”, zegt directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid over het dalen van de waterstand in de rivieren, waardoor gebieden geïsoleerd dreigen te raken.
De directeur zegt dat de Medische Zending (MZ) nu al een enorme uitdaging heeft om de medicijnen te vervoeren naar het binnenland. Hij meent dat het ministerie constant in overleg is met het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (*BGVS*), dus als de medicijnen eerder beschikbaar gesteld kunnen worden. Dan kunnen de middelen zo snel mogelijk vervoerd worden naar de verre gebieden, zodat als de situatie erger wordt er dan geen sprake zal zijn van een tekort aan medicijnen en andere materialen.
Bondsvoorzitter Roy Haverkamp van de MZ maakte enkele dagen terug bekend dat de dienstverlening van de MZ weer in gevaar dreigt te komen vanwege de heersende droogte in het binnenland. Enkele maanden terug, in de grote droge tijd, was er bijna in het hele binnenland een heel lage waterstand in de rivieren. Transport over water werd hierdoor bemoeilijkt, vertraagd en was duurder geworden. Hierdoor waren polimedewerkers verstoken van drinkwater en voeding. Ook de bevoorrading van de apotheken was niet optimaal. In december, in de kleine regentijd, was de situatie genormaliseerd, maar nu dreigt deze situatie zich te herhalen.
Haverkamp gaf aan dat de afgelopen tijden heel weinig geregend heeft in het binnenland, waardoor de polimedewerkers weer geïsoleerd dreigen te raken en de dienstverlening van MZ in gevaar dreigt te komen. “De waterstand in de rivieren is weer aan het dalen.” In de afgelopen maanden was de bevoorrading van de poliklinieken met medicijnen niet optimaal en ook de binnenlandbewoners konden hierdoor de poliklinieken heel moeilijk bezoeken. “We hebben hiermee jaarlijks te kampen.” “Vorig jaar duurde de droge tijd wat langer, waardoor de situatie erger was geworden.” “Ik hoop niet dat dit zich herhaalt.”