Het ministerie van Volksgezondheid heeft naar aanleiding van de uitbraak van ziekte van Weil in Nickerie, samen met Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) een onderzoek ingesteld. “Er is inderdaad binnen korte tijd een aantal gevallen van deze ziekte genoteerd en er is door het ministerie samen met BOG en RGD een onderzoek ingesteld”, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.
De minister geeft aan dat de bacterie, die deze ziekte veroorzaakt, altijd aanwezig was, alleen kreeg de bacterie niet de kans om zich te verspreiden, omdat de laatste jaren we bewuster zijn geworden als het gaat om de hygiëne en gezondheid. “Er is mogelijk sprake van een onhygiënische situatie en van een rattenplaag in Nickerie, omdat je deze ziekte kan oplopen als je onder andere in contact komt met de urine en uitwerpselen van ratten.”
De
minister kan dit echter nog niet bevestigen, omdat hij afhankelijk is van de resultaten van het onderzoek. Ramadhin zegt verder dat tijdens het onderzoek gekeken zal worden naar de omgeving, waar de besmette gevallen zijn genoteerd, waar de besmette mensen woonachtig zijn, hoe ernstig de situatie is en/of er geen andere gevallen zijn. “De resultaten van het onderzoek zullen we sowieso delen met de samenleving en aan de hand van het onderzoek zullen we een aanpak uitstippelen.”
Hij haalt aan dat het belangrijk is om je omgeving vrij te houden van afval, die een
rattenplaag kan veroorzaken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat men niet in contact komt met de uitwerpselen en urine van ratten door de preventiemaatregelen in acht te nemen, zoals het aandoen van slippers en schoenen als je weet dat je last hebt van ratten. “Het beste is om te voorkomen dat je besmet raakt.”
Volgens de minister zijn er wel genoeg behandelingsmethoden in Suriname tegen deze ziekte. “Het beste is om ondersteunende behandeling te geven, zodat de patiënten sneller herstellen.”