Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking zegt dat de opsporing van gewezen president en hoofdverdachte in de Decembermoorden, Desi Bouterse, de aandacht van de regering heeft.
Hij sprak dinsdag bij de ondertekening en uitwisseling van documenten over de samenwerking tussen Suriname en de VSA- regering inzake ‘international narcotics control and law enforcement’ en de ‘aerial interception assistance agreement’. De bewindsman stelt dat het belangrijk is dat het vonnis dat Bouterse heeft gekregen, wordt uitgevoerd.
“Meneer Bouterse is veroordeeld en hij zal zijn straf moeten uitzitten.” De bewindsman geeft verder aan dat er rekening wordt gehouden met de omstandigheden. Als iemand niet te vinden is, is het moeilijk om het vonnis uit te voeren. “Dat is zelf wel jammer natuurlijk.”
Minister Kenneth Amoksi geeft aan dat de procedures om het vonnis tot uitvoer te brengen zijn doorlopen door het Openbaar Ministerie. “Dat zijn de internationale stappen, maar daarnaast ook bilateraal aan bevriende landen om ook daar waar er informatie is, om dat met onze justitiële autoriteiten te delen.” Amoksi zegt dat de inspanningen ook nationaal worden gedaan om informatie te vergaren over waar meneer Bouterse zich zou kunnen ophouden. “Tot nu toe hebben wij geen resultaten als zodanig geboekt hier.
Naast Bouterse is Iwan Dijksteel voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982, officieel gezocht door de internationale politieorganisatie Interpol. Op nationaal niveau werden zij al opgespoord op bevel van de procureur-generaal.
Ernst Gefferie, Benny Brondenstein en Stephanus Dendoe, drie van de vijf veroordeelden in de Decembermoorden Strafzaak, hebben zich eerder dit jaar bij Centrale Penitentiaire Inrichting te Santo Boma aangemeld om hun straf uit te zitten. Zij werden in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar. Toenmalig legerleider tevens hoofdverdachte Desi Bouterse kreeg twintig jaar.