Er zal voor een vierde jaar op een rij geen S.O. 3 gemaakt worden en examens afgelegd worden in de leervakken. Dit heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aan de verschillende Mulo scholen medegedeeld.
“Ach, ze nemen ons toch niet meer serieus”, zegt Sharon* ontspannen. Zij is een geschiedenisleerkracht, die zich geen zorgen meer maakt. Bij de introductie van dit systeem maakte zij zich heel veel zorgen, omdat de leerlingen met onvoldoende kennis over de leervakken naar de middelbare scholen gingen. “Ik ben al moe en focus nu alleen op me werk en niet meer op het systeem.”
“Alles is al genormaliseerd, waarom dan geen examens in de leervakken?”, vraagt zij zich af. De leervakken zijn heel belangrijke vakken, omdat biologie en aardrijkskunde zich oriënteren op de natuur, terwijl geschiedenis op het verleden. “Daarom is ook de basiskennis van onze leerlingen heel slecht.” De geschiedenis leerkracht meent dat een groot deel van de groep, die in de vierde klas zit, niets uitvoert, omdat de groep al drie leerjaren gratis is overgegaan. “Ze hebben in die jaren niets uitgevoerd en voeren ook niets uit in de vierde klas. We kunnen niets verwachten van deze leerlingen”, is de mening van Sharon.
De nietsnutters hebben dan ook een negatieve invloed op de flinke kinderen, die steeds worden afgeleid. De leerkracht, die al bijkans 20 jaren les geeft, vindt het triest om dit mee te maken. “Nog nooit heb ik dit meegemaakt. Als het zo door blijft gaan, dan zullen we straks een tekort hebben aan geschoolde mensen en een overschot aan criminelen en politici.”
Sharon geeft verder aan dat het besluit van het ministerie ervoor zal zorgen dat leerlingen op de middelbare scholen niet voor de leervakken zullen kiezen vanwege de enorme achterstand, die zij hebben opgelopen op de mulo school. “Als leerlingen toch beslissen om op de middelbare scholen voor een leervak te kiezen, dan is de kans heel groot dat zo een leerling slecht zal werken voor zo een leervak, omdat er een achterstand is, die nooit ingelopen is op de mulo scholen.”