Er zullen vanaf 1 februari 2022 geen huisartsenvergunningen meer verstrekt worden voor Paramaribo en Wanica. Alle verzoeken die na 31 januari 2022 worden ingediend zullen niet meer behandeld worden voor de genoemde districten, geeft het Miniserie van Volksgezondheid aan in een bericht.
De vergunningenstop zou zijn gedaan omdat er in deze districten teveel huisartsen zijn gevestigd. Hierdoor kampen andere delen van ons land met een tekort aan huisartsen of zijn er geen huisartsen in hun woongebied. “Het ministerie is voornemens om kwalitatieve gelijkwaardige gezondheidszorg te garanderen in alle districten door een transparant, evenwichtig en efficiënt huisartsenvestigingsbeleid te voeren.” In de transitiefase zullen conform de protocollen vergunningen bij hoge uitzondering worden verstrekt tot en met 31 januari 2022. Uit het cijferbestand van 2020 van het Centraal Bureau voor Burgerzaken is er een weergave gegeven van het aantal huisartsen per inwoners per district.
Voor Paramaribo, die 265.239 mensen telt, zijn er 177 artsen. Per arts worden er 1500 patiënten meegenomen in hun bestand. Van de 177 artsen in Paramaribo zijn er 193 particuliere artsen en 37 zijn van de Regionale Gezondheidsdient (RGD) of de Medische Zending (MZ). Wanica, die 144300 inwoners telt, heeft 96 artsen, van wie 37 particuliere zijn en 16 van de RGD of MZ.
Nog maar 48 huisartsen
Coronie met zijn 2956 inwoners heeft twee artsen die allebei in dienst van de RGD zijn en nul particuliere artsen. Sipaliwini heeft 36478 inwoners en heeft 24 artsen onder wie 0 particuliere artsen. In geheel Suriname is er behoefte aan nog maar 48 huisartsen om ons land te voorzien van huisartsendienstverlening. En moet volgens Volksgezondheid rekening gehouden worden met de spreiding van vestigingen van huisartsen. “Hierbij zal het ministerie voor de komende periode zijn beleid goed afstemmen op de lokale behoefte van de gemeenschap”, aldus Volksgezondheid.