Het ministerie van Binnenlandse Zaken en E-Gov hebben voor de verkiezingen een applicatie laten ontwikkelen waarmee de samenleving en de media toegang hebben tot de voorlopige resultaten die zijn verzameld bij de bijna 700 stembureaus.
Prewien Ramadhin, directeur van E-Gov en verantwoordelijk voor de bouw en implementatie van de applicatie, legt uit dat de samenleving gedurende de dag kan volgen hoeveel mensen zijn gaan stemmen. Stembureaumedewerkers, die zijn getraind in het gebruik van de applicatie, registreren op een tablet alle gegevens. Zij houden bij hoeveel mensen hun stem hebben uitgebracht. Na 19:00 uur, bij sluiting van de stembureaus, en tijdens het tellen van de stemmen, worden ook deze resultaten ingevoerd in het systeem.
Ramadhin benadrukt dat er ook is nagedacht over bereikbaarheid en internetverbinding. Hij erkent dat niet alle gebieden in Suriname goed bereikbaar zijn. In samenwerking met de telecomproviders Telesur en Digicel is in kaart gebracht waar het bereik het beste is, waarna is gekozen voor datasimkaarten van de meest geschikte provider. “Als er geen connectiviteit is, is dat geen probleem. De applicatie is zodanig gebouwd dat data ook offline kan worden opgeslagen en automatisch wordt gesynchroniseerd zodra er weer verbinding is,” aldus Ramadhin.
De E-Gov-directeur geeft verder aan dat er veiligheidsmaatregelen zijn ingebouwd in de applicatie. De gebruikers van de tablets hebben alleen toegang tot informatie waarvoor zij bevoegd zijn. Het aantal kiezers dat zich bij een bepaald stembureau moet melden, is in het systeem geregistreerd. Daarnaast kan, indien nodig, met behulp van een ID-nummer worden gecontroleerd of een kiezer zich op de juiste locatie bevindt om zijn of haar stem uit te brengen.
De resultaten worden weergegeven in grafieken die real-time worden bijgewerkt zodra nieuwe data beschikbaar is. Ook eventuele problemen bij het uploaden van data worden zichtbaar in het systeem. “We kunnen bijvoorbeeld de voortgang van de dataverzameling volgen. Als we zien dat slechts 30 procent van de kiezers bij stembureau 118 is geweest, kunnen politieke partijen daarop inspelen door kiezers te mobiliseren. Ook krijgen we inzicht in piekmomenten waarop mensen naar de stembureaus gaan,” zegt Nasier Eskak, directeur van Binnenlandse Zaken. Volgens hem is deze data van groot belang voor toekomstige verkiezingen.
“Het moet de samenleving een voorlopige uitslag bieden en inzicht geven in de gang van zaken bij de stembureaus. Dit is een goed begin en moet bijdragen aan meer transparantie rond de verkiezingen,” aldus Eskak, donderdagmiddag bij de lancering van het dashboard en de applicatie. Het platform zal toegankelijk zijn voor het brede publiek. Ramadhin garandeert bovendien dat de website en applicatie bestand zijn tegen een mogelijke toename in bezoekersaantallen. De link zal, naar verwachting, morgen of zaterdag beschikbaar zijn voor de samenleving. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de applicatie en worden nog enkele tests uitgevoerd.
Opmerkelijk is dat er geen openbare aanbesteding is gehouden, zoals gebruikelijk. Ramadhin geeft aan dat er vanwege tijdsdruk geen ruimte was voor een formele aanbestedingsprocedure. Wel zijn vier bedrijven benaderd om een offerte uit te brengen voor de ontwikkeling van de applicatie. Uiteindelijk is gekozen voor het lokale bedrijf Blue Dot, dat verantwoordelijk is voor de bouw. Daarnaast zijn er ongeveer 700 tablets aangeschaft, die na de verkiezingen volgens richtlijnen op andere manieren ingezet zullen worden.