De voorwaarden voor leerkrachten om onderwijs te geven moeten verbeterd worden. Dit zegt Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Aliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). Vandaag is de Internationale Dag van het
Onderwijs, die voor de vierde keer wordt herdacht. Deze dag is op 24 januari 2019 uitgeroepen door de Verenigde Naties. Mangre vertelt aan Key News dat zij zich dit jaar in het bijzonder sterk wil maken voor de rechtspositie en waardering van leerkrachten.
De BvL-voorzitter, die ook assembleelid is en zitting heeft in de vaste Commissie Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in De Nationale Assemblee, is van mening dat het onderwijs valt en staat met de kwaliteit van de leraren. “Als het goed gaat met de leerkrachten gaat het ook goed met het onderwijs. Als wij het aantal leerkrachten dat wij hebben blijven koesteren, respecteren en de voorwaarden voor het verzorgen van onderwijs kunnen verbeteren, komt het goed” stelt de bondsvrouw.
Mangre zegt dat het klimaat voor educatie niet altijd gunstig is, omdat het niet altijd kind- en leeraarvriendelijk is. Ze zegt dat met de intrede van de Covid-19-pandemie de scholingsbranche voor heel grote uitdagingen staat. “Er wordt een heel grote druk gelegd op leerkrachten om onderwijs te blijven garanderen en aan de andere kant is er een enorme druk op de ouders, omdat zij extra begeleiding moeten geven aan hun kinderen.”
Mangre zegt dat er ook ongelijkheid heerst ten aanzien van kansen voor leerlingen om onderwijs te genieten. Ze zegt dit jaar meer te zullen pleiten dat er gelijke kansen gecreëerd worden door de overheid voor studenten van alle opleidingsniveaus. “Het maakt niet uit of je in het binnenland bent of in een randdistrict. De kansen moeten geboden worden. Alle kinderen moeten gelijke kansen genieten en het onderwijs moet betaalbaar zijn.” Volgens haar is gebleken dat tijdens de coronapandemie de contrast groter is geworden. Veel studenten zijn niet in de gelegenheid om de school te bezoeken vanwege de hoge kosten die de sociaal-economische situatie met zich heeft meegebracht.
De BvL-voorzitter zegt dat desondanks de mogelijkheden gecreëerd moeten worden om de leerlingen te blijven accommoderen. “De randvoorwaarden moeten gecreëerd worden, zodat kinderen onderwijs kunnen genieten.” Mangre zegt dat de Covid-pandemie ons veel heeft geteisterd, maar ons ook heeft geleerd dat wij innovatief moeten denken. Ze concludeert dat er stappen gezet moeten worden om het onderwijs te digitaliseren.