“Het zal niet goed aflopen als we zo door gaan”, zegt voorzitter Dayasankar Mathoera van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) over de gezondheidszorg.
Mathoera is in het weekeinde benoemd tot de voorzitter van de raad en zegt dat de bedoeling is om continuïteit te geven aan het uitgestippeld beleid. “We willen betere ontwikkeling in de zorg. Kwaliteit, klantvriendelijkheid, toegankelijkheid voor iedereen, technologie, optimale medische input, behoud van personeel, betere waardering, zijn punten waarop hard gewerkt moet worden.” Hij geeft aan dat in het hele land zaken mis gaan, maar in de zorg is het hard te voelen, omdat de meeste mensen denken dat de zorg gratis is.
Volgens hem is de perceptie van de mensen naar de zorg niet correct, want met een BAZO-kaart kan je niet alle topzorg krijgen. Alle inputs van de zorg zijn heel duur en de meeste dingen worden geïmporteerd. “Van naalden tot de duurste medicijnen worden geïmporteerd. Het enige wat niet uit het buitenland komt is het zorgpersoneel, de specialisten uitgesloten, maar een groot deel van het zorgpersoneel vertrekt nu vanwege de situatie naar andere landen.” In bepaalde ziekenhuizen moet er juist nu personeel van het buitenland gehaald worden om bepaalde afdelingen draaiende te houden. “De waardering van het personeel is heel slecht en dit is nu ons hoofdprobleem, want we kunnen niet concurreren met andere landen en deze mensen gaan dan weg. De herwaardering van het zorgpersoneel is momenteel een heet hangijzer.”
Mathoera meent dat ook het verdienmodel van de ziekenhuizen niet marktconform is, waardoor het zorgpersoneel niet goed betaald kan worden. “Straks zullen bepaalde afdelingen gesloten moeten worden, omdat er geen zorgpersoneel meer beschikbaar zal zijn.”
De beschikbaarheid van deviezen vormt ook een groot probleem voor de ziekenhuizen. Het is heel moeilijk voor directeuren van de ziekenhuizen aan USD’s te komen en de koersen zijn ook moordend. “Hierdoor komen we niet uit met de tarieven, die gehanteerd worden voor de diensten in de ziekenhuizen.” De voorzitter geeft aan dat de leveranciers niet meer op rekening goederen willen leveren. “Als deze worden geleverd, dan worden er koersverschillen in rekening gebracht en als het geld laat wordt uitbetaald, dan worden er ook rentes in rekening gebracht.” Hierdoor is de beschikbaarheid van medicijnen, geneesmiddelen en andere artikelen niet optimaal. Hij zegt dat een groot deel van de leveranciers al gestopt is met het leveren van goederen aan de meeste ziekenhuizen. De leveranciers, die nog op rekening goederen leveren, doen dat op basis van een goede relatie en goede verstandhouding. “Maar ook dit zal binnenkort stoppen. We zitten in een belabberde situatie.”
Er is voorgesteld aan het ministerie om de financieringsstructuur te veranderen, het geld op een ander manier te kanaliseren naar de zorg, het geld evenwichtiger te besteden, de eerste lijn zorg optimaal en beter te laten functioneren, wijziging van de functiewaardering en een herwaardering. “We moeten nu minimaal kostendekkend worden. We hoeven vooralsnog niet winstgevend te worden, maar we moeten de goederen op tijd kunnen kopen en het personeel goed kunnen betalen, als we de zorg willen garanderen.” Mathoera haalt aan dat de tarieven van de zorg realistischer moeten worden, maar natuurlijk niet te hoog, want de zorg moet geen luxe goed gaan worden.