“Er vertrekken nog steeds heel wat zorgpersoneel weg, waardoor de situatie steeds erger wordt”, zegt de bezorgde Dayasankar Mathoera, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR).
Mathoera zegt dat er nog steeds heel wat gekwalificeerd zorgpersoneel het land verlaat om elders te gaan werken. “Op dit moment moeten we redden wat er nog te redden valt. Wat al weg is, is al weg. We moeten nu proberen de mensen te behouden, die nog niet weg zijn.” Hij merkt op dat vooral het gekwalificeerd zorgpersoneel wegtrekt, waardoor de zorg in gedrang komt. “Als de zorg van patiënten in handen van niet gespecialiseerde mensen komen te liggen, kan het heel gevaarlijk zijn.”
De voorzitter zegt dat de meeste mensen op de werkvloer opgeleid worden, wat veel tijd en moeite kost. “Uiteindelijk vertrekken ze na een bepaalde tijd.” Hij beaamt wel dat de mensen recht hebben op een beter bestaan en heeft toch wel begrip dat de mensen kiezen om te vertrekken. Volgens hem vertrekken behalve zorgpersoneel ook lab-analisten, medisch-analisten, specialisten, nierdialyse verpleegkundigen, apothekersassistenten, mensen van radiologie naar het buitenland.
De voorzitter benadrukt dat als de regering geen acties onderneemt om dit zorgwekkend fenomeen tegen te gaan, de zorg dan helemaal kapot gaat in het land. Hij merkt op dat Volksgezondheid bezig is om de loonstructuur te veranderen, maar dat gaat heel veel tijd kosten. Intussen zal al het kader wegtrekken. Hij meent dat terwijl het ministerie daarmee bezig is, er oplossingen op korte termijn geïntroduceerd moeten worden.