Als het gaat om activiteit, is onze vereniging nu eigenlijk dood. Woorden van de voorzitter van SV Voorwaarts, Ronald Bottse. Uit het relaas van Bottse komt naar voren dat niets eerder het voortbestaan van Surinames oudste, nog actieve sportvereniging zo heeft bedreigd als de Covid-pandemie. Vooral de ontwikkeling van jeugdspelers is in gevaar gekomen, en erger nog, de SVB denkt er volgens hem nog niet eens aan een plan om dit aan te pakken.
SV Voorwaarts, ondertussen 102 jaar oud, staat al decennia bekend als een club die veel tijd en geld stopt in het ontwikkelen van jonge talenten, in alle leeftijdsklassen, van de U-7 tot en met de U-20. Vóór de pandemie waren er tussen de 150 en 180 jeugdspelers actief bij ‘Voorie’, nu staat alles al bijna twee jaar stil. Zelfs in de WhatsApp-groepen van de verschillende jeugdteams is het nagenoeg stil geworden, zegt Bottse. “En eigenlijk ben ik opgelucht dat ik even geen vragen krijg van spelers die willen weten wanneer ze weer zullen kunnen voetballen, omdat ik ze niets kan zeggen. Ik heb het aspect van het zo snel mogelijk weer opstarten van de jeugdcompetities aangehaald in een technische meeting van de SVB. En, ik kan je zeggen dat zij er bij de SVB nog niets eens over nadenken. Dan weet je al hoe laat het is.”
Jeugdspelers brengen, binnen de huidige structuur van het Surinaamse jeugdvoetbal, twee jaar door in elke leeftijdsklasse, van de U-7 tot en met de U-20. In maart 2022 zal het twee jaar zijn dat het voetbal stilstaat. Bottse was, toen Suriname de Covid-maatregelen introduceerde, trainer van het U-13-team van Voorwaarts. “De spelers die uit de U-11 bij mij moesten komen, gaan nu waarschijnlijk doorstromen naar de U-15, zonder de vorming die ze bij de U-13 moesten krijgen”, benadrukt Bottse. Aan de andere kant gaat hij als trainer van de U-13, spelers krijgen vanuit de U-11 die een belangrijk deel van de vorming, die ze behoren te hebben, missen.” In het algemeen worden de U-11- en de U-13-klasse beschouwd als de meest cruciale, als het gaat om de ontwikkeling van jonge voetballers. “Dat betekent dat wij voetballers gaan krijgen die ernstige tekortkomingen hebben. Ook al beginnen de jeugdcompetities morgen weer te draaien, die achterstand is er, en daar zou de SVB veel aandacht aan moeten besteden.”
Trainers die zich niet willen laten vaccineren
Maar, naast het probleem van de achterstand die jeugdspelers nu oplopen, is er een andere uitdaging waar Bottse op dit moment geen antwoord op heeft: trainers die zich niet willen laten vaccineren. Bottse zegt het ronduit: “Als de jeugdcompetities van de SVB nu zouden beginnen, heb ik eigenlijk maar twee trainers die gevaccineerd zijn. Nog een probleem waar wij geen oplossing voor hebben op dit moment”, zucht Bottse.
Warming up
In een poging het voetbal weer op gang te krijgen, startte de SVB zaterdag 11 december met een warming-up toernooi voor de topsectie, die wordt gevormd door teams uit de topklasse en de tweede divisie. Aan dit toernooi, dat loopt tot en met 9 januari, doen slechts zes teams aan mee, van de traditionele vier, Robinhood, Transvaal, Leo Victor en Voorwaarts, doet slechts Transvaal mee aan het warming-up toernooi. De andere drie hebben te weinig gevaccineerde spelers en moesten dus het warming-up toernooi laten schieten.
Permanent wegvallen van spelers
Volgens Bottse zal een deel van de groep jeugdvoetballers die bij Voorwaarts actief waren, permanent wegvallen. De echte voetballiefhebbers zullen terugkeren, samen met een groep die Bottse omschrijft als ‘meelopers’, maar die volgens hem ook belangrijk zijn voor het voortbestaan van het georganiseerde jeugdvoetbal. Een deel komt, vanwege verschillende redenen, zeker niet terug, daar gaat Voorwaarts van uit. De misvatting die bij sommigen buiten de voetbalwereld mogelijk bestaat, is dat het een probleem is van het voetbal. Dat is een verkeerde kijk, want als er niets gebeurt, zal de nu ontstane schade aan het jeugdvoetbal uiteindelijk een maatschappelijk probleem worden, vreest Bottse.
Grootste sport
“Voetbal is de grootste sport in de wereld, waaronder Suriname. Relatief veel jongeren leren, via voetbal, een gezonde en verantwoordelijke levensstijl te ontwikkelen, waar sport een onderdeel van is. Als dit wegvalt, heb je straks een groep jonge mensen die niet heeft leren bewegen. Dat zal uiteindelijk effect hebben op de gezondheidszorg, maar ook op bijvoorbeeld de criminaliteit in het land”, meent Bottse. De maatschappelijke rol van de SVB, als de baas van het voetbal in Suriname, is tegen die achtergrond groot en cruciaal volgens Bottse. “Jammer dat men dat bij de SVB zelf niet doorheeft.”