Vicepresident Ronnie Brunswijk zegt dat hij geenszins de bedoeling had om de rechterlijke macht te bedreigen door onlangs in het district Commewijne tijdens een bijeenkomst te stellen dat hij geen verandering wil in het kiesstelsel.
Hij sprak journalisten vandaag voor aanvang van de wekelijkse ministerraadsverdaering. Brunswijk merkt op dat hij naar aanleiding van de heisa rond zijn uitspraak heeft besloten verduidelijking te brengen in hetgeen in de samenleving leeft.
Verkeerde interpretatie
Brunswijk zegt dat er een andere wending is gegeven aan zijn uitspraken. “Mensen hebben het aangegrepen als te zijn het is een bedreiging naar de rechterlijke macht toe of een bedreiging aan een advocaat en al die dingen, terwijl het niet zo is.” De vicepresident zegt dat het de bedoeling was om te verwoorden wat leeft bij een deel van de gemeenschap in het achterland. “Ze hebben gezegd dat als het kiesstelsel aangepast wordt, het gedaan is. Dan hebben zij ons het laatste wat wij hebben ontnomen. Dan worden wij weer slaven.” De politicus merkt ook op dat de mensen hebben benadrukt dat zij de straat op zullen gaan als zaken zo verdergaan. ”Dus eigenlijk heb ik het verkeerd verwoord.”
Bestuurlijke invloed
De vicepresident ,die tevens voorzitter is van de Algemene Bevrijding en Ontwikkelingspartij (ABOP), zegt dat het duidelijk moet zijn dat mensen in het binnenland een stem binnen het bestuurlijke hebben gekregen door het maken van het kiesstelsel in de tijd. ”De case was dat de mensen in het binnenland ook in het bestuurlijke kunnen zitten en ook kunnen proberen om de ontwikkeling ter hand te nemen.”
Brunswijk stelt dat het wijzigen van het kiesstelsel mag, maar dat het dan duidelijk moet zijn dat mensen in het binnenland geen stem meer zullen hebben. De binnenlandbewoners zijn naar zeggen van Brunswijk op een heleboel vlakken in een achtergestelde positie. Vanaf de geboorte zijn deze mensen achtergesteld. Op alle vlakken. Ook wanneer het gaat om veiligheid en gezondheid.”
“Ik had zelf gevochten voor de democratie in Suriname en dat ga ik niet willen verpesten.”
De ABOP-voorzitter merkt op dat als de media de zaak verkeerd heeft geïnterpreteerd hij het rechttrekt bij de media. “Ik had zelf gevochten voor de democratie in Suriname en dat ga ik niet willen verpesten.” Brunswijk zegt dat zaken verkeerd begrepen kunnen worden en verwees naar het moment waarbij ex-president Desi Bouterse eerder bij een massameeting in Nickerie heeft gezegd dat hij de oorlog verklaart aan de regering. “Niemand heeft gereageerd, ik nam hem ook niet serieus, maar het moment waarop Brunswijk iets zegt, probeert men het een ander etiket te geven.”