Vicepresident Ronnie Brunswijk neemt de adviezen van de actievoerders, die vandaag al drie dagen in opstand zijn, mee. Dit vertelde hij vanmorgen aan journalisten nadat hij de menigte toesprak op een soundtruck voor het regeringsgebouw.
De vicepresident gaf gehoor aan de oproep van de mensen die ongeveer een uur in de zon riepen om een gesprek. Er werd geroepen ’puru a stekker’, doelend op de stopzetting van de samenwerking tussen de Vooruitstrevende Hervormings Partij en de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelings Partij (ABOP).
Overwegen waard
Brunswijk zegt dat hij niet zomaar een besluit kan nemen. “Als ik een besluit neem, moet het een weloverwogen besluit zijn. De zaken die jullie als volk hebben aangehaald neem ik mee. Ze zijn nu in mijn hoofd en ik zal nadenken daarover. Ik ben ook deel van het volk en ik weet wat er in de samenleving speelt”, merkt de vicepresident op. Hij stelt dat de leiders van het protest de eisen die gesteld zijn aan de regering ook aan hem kunnen doorgeven. Hij wil ervoor zorgen dat de zaken worden meegenomen.
Geen vrees om rancune
De vicepresident heeft de actievoerders beloofd dat er niet gevreesd hoeft te worden voor rancune als ambtenaren meedoen aan het protest. Hij merkt op dat hij geen oproep kan doen in zijn huidige functie, maar dat eenieder die zijn democratisch recht wil gebruiken om zijn misnoegen te uiten over de gang van zaken, dit mag doen. “Wie wil protesteren mag. Ik kan niemand tegenhouden.” Ook beloofde Brunswijk dat niemand geïntimideerd zal worden door de gewapende machten.
Actievoerders Sergio Gentle en Raoul Hellings hebben de vp aangegeven dat werkgevers en leidinggevenden mensen intimideren om niet mee te doen met de acties. Ze gaven aan dat ook zij slachtoffer zijn geworden van deze vorm van onrecht. De vicepresident merkte verder op dat hij de functies die zijn broer Leo Brunswijk heeft gekregen binnen de afgelopen twee jaar, zal terugdraaien. Wanneer dat gebeurt heeft hij nog niet aangegeven. In de menigte werd geroepen dat het volk zal blijven protesteren totdat zaken daadwerkelijk zijn teruggedraaid. “Syi na bribi. A volk no don moro.”