Houders van vrachtboten aan de Marowijnerivier zijn de vernielingen van de Franse autoriteiten al beu. Dit maken zij kenbaar met een petitie aan de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee.Terwijl de protestacties dinsdag op het Vlaggenplein gaande zijn, leest Milano Continho zijn petitie voor aan DNA-voorzitter.
Continho heeft de petitie samengesteld met andere bootsmannen te Albina. Hij vraagt zich af waarom de vrachtvervoerders uit Suriname op het moment dat zij bij de Franse zijde aankomen, worden aangehouden. Ook worden hun boten met vracht daarbij vaak genoeg in de fik gestoken.
Dit, terwijl Suriname en Frans-Guyana de Marowijnerivier met elkaar delen. “Het is waarvan we leven. We kunnen het niet meer accepteren dat de Franse autoriteiten onze have en goed vernielen. Want dati na unu libi”, zegt Continho.
Bij de vernielingen raken zij behalve hun eigendommen, ook proviand van opdrachtgevers kwijt. Het komt wel eens voor dat zij graafmachines moeten vervoeren. Er wordt dan een constructie gemaakt van boten waarmee de graafmachine over de rivier wordt vervoerd. Dat deze machines mogelijk bestemd kunnen zijn voor illegale goudwerkers, doet er niet toe voor Continho.
“Want, wat heeft mijn boot te maken met de graafmachine. Niemand gaat ons vergoeden voor de onkosten die wij daarbij maken. Weet u wat een buitenboordmotor om te varen op de Marowijnerivier nu kost. Transport daar is zeer gevaarlijk. Je gaat over stroomversnellingen, dus je komt er niet uit met een goedkope buitenboordmotor”, merkt Continho op.
Hij ziet graag dat de DNA-voorzitter dit ter sprake brengt en dat er een gedegen oplossing komt. “We willen graag weten, als wij inderdaad iets verkeerd doen, wat het is. Dan doen we dat gewoon niet meer, vooral daarin willen wij duidelijkheid”, vroeg Continho aan Bee.
De parlementsvoorzitter heeft de petitie in ontvangst genomen. Daarbij heeft hij aangegeven dat het een gevoelige kwestie is, gezien het om beleid van twee verschillende landen gaat. Echter, geeft hij ook aan dat dit zeker de aandacht geniet, want bootsmannen zorgen ook voor het vervoer van voeding naar de dorpen langs de Marowijnerivier. “Als jullie dan geen voeding kunnen brengen, is dat dan een ander probleem”, aldus Bee.
Parlementariër Obed Kanape heeft tijdens de DNA-vergadering van dinsdag ook de aandacht van de regering hiervoor gevraagd.