Sinds Carol Kom dinsdag een oproep heeft geplaatst op Facebook naar hulp om de 8-jarige Imarcio Afie te zoeken wordt ze overspoeld door berichten. Voor nu zijn er ongeveer 10 militairen en een handjevol vrijwilligers die zullen helpen om Afie te zoeken.
Afie zou samen met enkele neefjes en zijn oom een bezoek hebben gebracht aan een illegale goudmijn aan de Franse kant van Stoelmanseiland in het Lawagebied. Franse legereenheden die aan het patrouilleren waren deden een inval bij de illegale goudmijn.
Uit paniek en wat zij normaal doen, renden de mensen in de goudmijnen weg van de Franse autoriteiten. Echter wist Afie niet hoe zaken aan toe gingen aangezien het zijn eerste keer is bij zo een goudmijn. “Wat de familie me heeft aangegeven is dat de jongen bang is voor militairen en politie, dus heel hard is weggerend, alleen in een heel andere richting”, zegt Kom.
Hulp gevraagd
Kom werd benaderd door de familie om via haar netwerken hulp te zoeken. Zij staat bekend op social media om de verschillende sociale projecten die zij uitvoert. Zelfs woont zij niet in Suriname, maar is geboren en getogen in Suriname. “Toen de familie mij benaderde was de jongen al 10 dagen vermist. De familie heeft aangegeven dat zij de eerste dag van vermissing reeds aangifte hebben gedaan bij de politie van Stoelmanseiland”, vertelt Kom. De familie van Afie zette haar eigen zoektocht uit en werden ondersteund door de Franse autoriteiten, echter stopte de hulp omdat er mogelijk een ruzie ontstond tussen de lokalen en de Franse politie. “Waarover de ruzie ging is me niet bekend, maar dat kreeg ik te horen”, vertelt Kom.
Behalve de Franse autoriteiten probeerde de familie van Afie ook hulp in te schakelen van Suriname uit. Enkele mensen stonden klaar, ook militairen. Alleen kunnen de militairen de Franse bossen niet zomaar betreden zonder toestemming. Vooral als ze met hun wapens gaan. “De familie probeerde vanuit Suriname toestemming te regelen, maar zonder enig resultaat en hebben toen mij gevraagd om hulp.” Kom vertelt dat zij sinds dinsdag aan het bellen is geweest naar verschillende instanties en autoriteiten, echter zonder resultaat. “Ik heb zelfs enkele parlementariërs gevraagd om hulp, maar ik ben heel teleurgesteld in de reactie die zij mij hebben gegeven”, zegt Kom.
Hulp van de president
Volgens haar leek het alsof parlementariërs zich niet bekommerde om het welzijn van een Surinaams burgertje die verdwaald is in het bos. “Ik kreeg reacties zoals ‘de overheid moet het wel oplossen’ of ‘laat het maar over de minister van Justitie en Politie en de Franse attaché. We hebben mensen klaar staan, militairen die willen helpen. Het enige dat we nodig hadden was toestemming om met het leger, het Franse gebied te betreden.” Kom gaf de moed niet op en bleef persisteren.
Ze belde met diplomaten van de Franse kant en hebben haar advies gegeven wat zij zou kunnen doen en wie zij zou moeten bellen. De volgende dag nadat zij haar oproep plaatste op social media begon de bal een beetje te rollen. “De president heeft persoonlijk gebeld met Mitchel Matroos van Social Army die mij support. De president zei toen dat hij de toestemming nu in orde zal maken en dat heeft hij ook gedaan. Hij is meteen in contact geweest met de minister van Justitie en Politie om zaken op te pakken. Hij heeft zich aan zijn woord gehouden, want toen werden we officieel ontvangen door enkele Franse autoriteiten die zouden kunnen helpen.”
Nog geen officiële toestemming
Er is tot nu toe nog geen officiële toestemming gegeven vanuit de Fransen dat de militairen, Frans grondgebied mogen betreden, maar Kom is hoopvol. “Ik heb net vernomen dat de Fransen vrijdagochtend een debriefing zullen houden met de Surinaamse militairen die nu op Stoelmanseiland zijn.” We gaan nu de twaalfde dag in dat Afi de weg kwijt is in het bos, desondanks heeft Kom nog hoop dat hij levend gevonden kan worden. Van de familieleden die bezig zijn met de zoektocht, heeft zij begrepen dat zij 5 dagen geleden sporen hebben gezien bij een van de kostgronden. “Ze hebben voetensporen gezien en dat iemand heeft gegeten van een ananas, dat geeft hoop en daarom blijf ik mij inzetten”, zegt Kom.
Kosten
Het regelen van de logistiek en voeding voor de zoektocht kost geld. Kom die bekend staat voor haar werk en sociale projecten heeft vaste donateurs op wie zij kan rekenen. Kort toen zij het bericht plaatste voor hulp op Facebook werd zij ook benaderd door een van haar donateurs. “Daphne Oosthuizen, die een groot modellenbureau hier heeft in Amsterdam, heeft mij meteen een bericht gestuurd en gevraagd wat nodig is. Zij heeft gezorgd voor de kosten van de vliegtuigen en brandstof en ik heb zelf bijgedragen voor voeding en andere zaken”, vertelt Kom hoe zij dit allemaal bekostigd. Wat haar vooral drijft, is het feit dat een kleine Surinaamse burger verdwaald en bang loopt door de jungle. “Het is een van ons! We kunnen toch niet verwachten van onze buren dat zij zich alleen inzetten voor de zoektocht? Het is een van onze mensen, want wat als het mijn kind was? Ik kan me niet indenken hoe bang hij zal zijn”, denkt Kom luidt op na.
Vrijdagochtend vertrekt er weer een groepje vrijwilligers naar Stoelmanseiland om in de zoektocht te ondersteunen. Kom blijft positief en kijkt uit naar de boodschap van de mensen in het dorp dat de jongen eindelijk is gevonden. Ze kreeg ook ondersteuning van Social Army, een andere vrijwilligers- en sociale organisatie, die de fysieke coördinatie doet in het dorp voor de vrijwilligers. “We geven niet op. We gaan door met zoeken, hij moet levend terug komen, dat stuur ik het universum in”, aldus Kom hoopvol.