Ex-parlementariër William Waidoe zet zich in om de bewoners van Nickerie te helpen om de financiële crisis te overbruggen. Dit doet hij door zo goedkoop mogelijk levensmiddelen aan te bieden via zijn winkel. “Wij als Toko West hebben als doel om een sociaal karakter te hebben en tot nu toe is het aardig gelukt”, vertelt Waidoe.
Toko West is een supermarkt in Nickerie waar consumenten tegen een redelijke prijs levensmiddelen kunnen kopen. “Het is zeer uitdagend. Het is voor ons vallen en opstaan geweest, maar het is ons aardig gelukt om een heleboel mensen te helpen”, zegt Waidoe. “De mensen die niet veel geld hebben komen bij Toko West aan hun trekken.”
Volgens Waidoe wordt bij het bepalen van de prijs van de levensmiddelen geen winstmarge berekend. Ingekochte goederen worden met een heel kleine winst verkocht. “De producten krijg ik goedkoop, daarop zet ik me kleine winst en dan worden deze goedkope producten aan de man gebracht. Het is een win-win voor iedereen. Dit doen we ook met groenten en fruit”, volgens de ex-parlementariër.
De ondernemer probeert de goederen rechtstreeks van importeurs te komen en niet via andere schakels, want zij maken het product duurder. Hierdoor kunnen spullen goedkoop aan de man worden gebracht. Er worden ook grote partijen goederen gekocht, waarop de zaak een stevige korting krijgt. Deze goederen worden dan verpakt in kleinere verpakkingen van 1 pond. “Niet iedereen heeft SRD 60 om 1 kilogram knoflook te kopen, dus we verkopen SRD 30 per pond en dat doen we ook met de andere producten”, vertelt Waidoe.
Volgens hem is de situatie erg, maar Toko West doet er alles aan om de mensen te helpen.
Waidoe ziet deze situatie niet snel veranderen. “De toekomst ziet er heel somber uit”, voorspelt hij. De maatregelen die de regering wil treffen, werken niet.
Ook over de Open Markt Operaties (OMO) van de Centrale Bank van Suriname, waarbij particuliere banken geld kunnen beleggen tegen zeer hoge rentes, heeft hij geen goed woord. “Men maakt een kleine groep rijker en het volk armer”, weet Waidoe.
De handelaar zegt dat de monetaire autoriteiten tot nu toe gefaald hebben om de economie te stabiliseren. “De goudprijs is omhoog, olieprijs is omhoog, maar nog steeds worden er geen leningen betaald en er kunnen geen subsidies gegeven worden aan het onderwijs en de gezondheidssector. Het geld gaat gewoon weg”, aldus Waidoe.