De Stichting Wan Okasi heeft de rechtszaak, die aan het begin van deze maand werd aangespannen tegen de staat, gewonnen. “We waren overtuigd dat we zouden winnen”, zegt voorzitter Aniel Koendjbiharie van de stichting.
De rechtszaak werd aangespannen naar aanleiding van artikel 27 van het Kiesbesluit. Dit artikel bepaalt dat mensen met een beperking op de verkiezingsdag, behalve met een vertrouwenspersoon, ook met een vertegenwoordiger van het stembureau hun stem moeten uitbrengen. De vertegenwoordiger kleurt dan het gewenste hokje in voor de persoon met een beperking.
Volgens Koendjbiharie werden hiermee de rechten van mensen met een beperking geschonden. Al vanaf het begin was de voorzitter niet eens met deze regeling en er werden brieven gestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), maar er werd nauwelijks op de brieven gereageerd. Er werd toen besloten om deze kwestie voor de rechter te brengen.
De staat wilde eerste in comparitie gaan, waarmee Koendjbiharie eens is gegaan. Er werd over deze kwestie afgelopen vrijdag en zaterdag gesproken, maar partijen konen niet overeenkomen. Volgens de voorzitter begrepen de vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken niet dat het hier gaat om schendig van de rechten van de mensen met een beperking.
De vertegenwoordigers stelden voor om deze regeling ongewijzigd te laten en na de verkiezingen er binnen drie maanden gewerkt zou worden aan deze regeling. Hiermee is de stichting niet eens gegaan, waardoor partijen weer voor de rechten verschenen op dinsdag. “Men gaat nu naar de oude regeling, waarbij in het stemhokje de persoon met een beperking begeleid zal worden met een vertrouwenspersoon”.
Koendjbiharie hoopt dat er na de verkiezingen binnen drie maanden inderdaad gewerkt wordt aan de wijziging van deze regeling en deze keer de stichting wel betrokken wordt bij een besluitvorming.