Er is genoeg urgentie om een watermanagementplan op te zetten. De situatie van overstroming door opwekking van hydroenergie en de wateroverlastsituatie moeten al een afweging zijn om zo een projectie neer te zetten. Dit vertelt voorzitter Max Huisden van het Waterforum Suriname in gesprek met Key News.
Huisden stelt dat het plan nodig is om calamiteiten te voorkomen. Vooral als het gaat om de uitbraak van ziekten. Dat de weerfactoren waarmee Suriname dit jaar gepaard gaat, zoals een ongewoonlijk La Niña-verschijnsel en ook nog de intertropische convergentiezone zijn ook zaken waarom er gedaan moet worden aan voorzorg. Het is volgens de voorzitter belangrijk dat er gewerkt wordt aan management om een heleboel zaken te voorkomen.
Watermanagementplan
Als er niet snel een integrale aanpak en een goed waterbeleid komen, is de kans groot dat het bezwijken van de dam een realiteit wordt. Huisden geeft als milieuwetenschapper aan dat er een paar jaar geleden reeds een onderzoek is gedaan hoe zo een integraal watermanagementplan voor Surinamw eruit zou moeten zien.
“Het onderzoek is al een paar jaar geleden gedaan en er is ook al gerapporteerd. De documentatie is ook beschikbaar gesteld aan verschillende ministeries. Het voorwerk is reeds gedaan door ons.” Wat moet komen nu, is beleid aan de hand van de resultaten van het onderzoek en daar kijkt het Waterforum vooral naar uit.
Het onderzoek is al een paar jaar geleden gedaan en er is ook al gerapporteerd
Gevolgen en oorzaken
Binnen het watermanagementplan zou ook moeten worden opgenomen hoe met de huidige situatie in het binnenland moet worden omgegaan. Ook de gevolgen en oorzaken van overtollig water moeten opgenomen worden in het waterbeleidsplan, zodat bij calamiteiten men precies weet wat men moet doen. Men zou dus vooruitkijkend moeten werken en de nodige voorbereidingen verrichten”, zegt Huisden.
Suriname heeft niet nu te kampen met wateroverlast. Behalve Falawatra was er eerder dit jaar ook al een probleem met overtollig water in het binnenland, wat het nu meer dan ooit belangrijk maakt dat Suriname werkt aan zo een plan.
Speculaties
“De steeds terugkerende weercalamiteiten zijn inherent aan het klimaatveranderingsvraagstuk, dat we dus nu extreme weersituaties krijgen, die niet alleen frequenter kunnen optreden, maar ook intensiever kunnen worden. Daarom is management op dit vlak meer dan ooit belangrijk”, meent Huisden.
Er worden nog steeds verschillende speculaties gedaan vanuit de samenleving, vooral door mensen uit getroffen gebieden, dat het niet zover had hoeven te komen en dat zaken niet meer onder controle te houden zijn.