In de districten Saramacca, Marowijne en Brokopondo zal er veel werk verricht moeten worden in het natraject van de recente wateroverlast. Vooral in het district Brokopondo wordt er vanuit regeringszijde een enorm budget vrijgemaakt voor de aanpak van het probleem.
Om de problemen te kunnen oplossen hebben de districtscommissarissen wiens district geconfronteerd is met dit natuursverschijnsel dit op hun districtsbegroting opgebracht om hieraan te werken.
Prioriteiten
Key News sprak districtscommissaris (dc) Sherin Bansi-Durga van Saramacca. Zij geeft aan dat de aanpak van wateroverlast veel prioriteit geniet binnen haar districtsbegroting. Het kostenplaatje bedraagt ruim SRD 5 miljoen. De dc merkt op dat er veel gedaan moet worden aan infrastructuur. “De verhoging van dammen is belangrijk. Vooral het ophogen van dammen in de landbouwgebieden is een pre.”
De dc zegt dat hiernaast ook woongebieden beschermd moeten worden tegen overtollig water bij hevige regenval. In maart van dit jaar werd het district zwaar getroffen door wateroverlast. De overheid is volgens Bansi-Durga voornemens enkele pompgemalen in het district te plaatsen. In geval er overtollig water is, kan dat dan weggepomt worden ter voorkoming van calamiteiten.
Rampgebied
De burgervader van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, vertelt dat hij ook enorm veel aandacht heeft besteed aan de aanpak van problemen in het rampgebied. Voor de aanpak van wateroverlast is op zijn districtsbegroting ruim SRD 3 miljoen uitgetrokken.
Van regeringszijde is er ook een degelijke aanpak opgenomen in het staatsbesluit van de president. “Vanuit regeringszijde is de aanpak ook opgenomen, maar voor 2023 moeten wij nog kijken.” De schade in het gebied kan nog niet geïnventariseerd worden, omdat het water nog niet is weggezakt.
Cruciale zaken
Mendelzoon zegt dat er verder is meegenomen in zijn districtsbegroting schoon drinkwater en 1 maal 24 uur elektriciteit. “De dorpen beschikken niet 1 maal 24 uur over stroom en dat is de afgelopen jaren bekend.” De burgervader zegt te hopen dat de meest cruciale dingen toch aangepakt worden en de begroting geen papieren tijger wordt.
Hij stelt dat het de bedoeling is dat zoveel mogelijk zaken worden aangepakt en het terug te zien is dat het district stappen vooruit maakt. Dit is de laatste paar jaren niet gebleken, ondanks de bijdrage die het district levert op het gebied van natuurlijke hulpbronnen.
Districtscommissaris Clyde Hunswijk van Marowijne-Noordoost zegt dat hij veel aandacht heeft besteed aan de schoonmaak in het district. Ook de verharding van diverse zandwegen heeft de dc meegenomen in het plan. “U moet wel begrijpen dat de centrale overheid niet zoveel geld heeft voor alle districten en dat begrijpen wij.”
Het kostenplaatje op de begroting van Marowijne is ruim SRD 20 miljoen. Wat betreft de wateroverlast in het gebied stelt Hunswijk dat enkele gebieden blank staan door het water uit de rivier. Er is geen zicht op het volledig wegtrekken van het water, doordat de waterstanden worden beïnvloed door eb en vloed.