Volgens minister Riad Nurmohamed is het probleem van wateroverlast door defecte pompgemalen inmiddels zo goed als opgelost. Hoewel het asfalteringsprogramma tijdelijk is vertraagd door aanhoudende regenval, is er geen sprake van stopzetting van de werkzaamheden. “De geluiden dat het werk is gestopt, zijn niet waar. Er is slechts sprake van een tijdelijke vertraging”, aldus de minister.
Volgende week wordt het ontwateringsprogramma voor Noord gelanceerd. Daarbij zullen nieuwe pompen worden ingezet die op termijn ook in Wanica zullen worden gebruikt om wateroverlast te verminderen.
Weg naar Zee: Werkzaamheden hervat na crisismaatregelen
De werkzaamheden aan Weg naar Zee zijn nooit stilgelegd, benadrukt Nurmohamed. De aannemer heeft tijdens de recente regens zelfs crisismaatregelen getroffen om het overtollige water op te vangen. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuw ontwerp voor de dijk, wat enkele weken in beslag kan nemen. Zodra de gedetailleerde tekeningen zijn ingediend en goedgekeurd, kan de bouwwerkzaamheden worden hervat.
Project ’t Hogerhuystraat wacht op uitspraak
Na de oplevering van de Saramacca-brug stond de start van het project aan ’t Hogerhuystraat gepland. Echter, het aanbestedingstraject is momenteel stilgelegd in afwachting van een uitspraak die invloed heeft op het vervolg van de werkzaamheden. “Zodra het onderzoek is afgerond, kunnen we verder”, aldus de minister.
Afvalbeheer: forse besparing en striktere controle
In Ornamibo is het aantal werkuren van aannemers teruggebracht van 13 naar 8 uur per dag. Dit is onderdeel van een breder plan om de jaarlijkse kosten voor afvalbeheer – momenteel zo’n SRD 450 miljoen – fors te reduceren. Het gebruik van scherpzand om vuil te bedekken wordt geëvalueerd op efficiëntie.
Een tweede belangrijke maatregel is het invoeren van gescheiden afvalinzameling binnen zes maanden. Het ministerie onderzoekt hoe dit systeem moet worden uitgerold, hoe het afval opgehaald zal worden, en of er kosten aan verbonden zullen zijn voor burgers.
Nurmohamed benadrukte dat de reguliere vuilophaal onder strenge controle staat. Aannemers moeten hun werk uitvoeren volgens het bestek; wie zich daar niet aan houdt, wordt op een zwarte lijst geplaatst. Ook wordt gekeken naar alternatieven zoals het inzetten van pick-ups in plaats van grote vrachtwagens in moeilijk bereikbare buurten.
Daarnaast erkent de minister dat illegale vuilstort een sociaal-maatschappelijk probleem is dat in samenwerking met buurtbewoners moet worden aangepakt. “Bedrijven en bewoners kunnen niet willekeurig vuil dumpen. Er komt strengere controle en duidelijke afspraken,” aldus Nurmohamed.
Jenny-Henar: Werkzaamheden gestart na financiering
Tot slot bevestigde de minister dat de financiering voor het project bij Jenny-Henar is afgerond. De aannemer is al begonnen met de uitvoering van het project, wat volgens Nurmohamed bewijst dat het ministerie gestaag verder werkt aan structurele verbetering van infrastructuur en leefomstandigheden.