Waar de polibanken van de Medische Zending van de poli te Gonini donderdag nog zichtbaar waren, zijn die nu helemaal onder water gelopen. Wie de poli moet bezoeken, moet met een korjaal varen naar de stoep van de poli’s die niet onder water zijn gelopen. Zo schetst Maureen van Dijk-Wijngaarde, onderdirecteur van de Medische Zending (MZ), een beeld van de huidige situatie in het werkgebied van de Medische Zending.
In Gonini zijn de huizen en poli onder water gelopen en ondertussen gesloten. Ook de poli van Pusugrunu is gesloten. Het personeel van de MZ is overgebracht naar hogergelegen gebieden. De ondergelopen gebieden zijn nu verstoken van medische zorg. “Maar we blijven doen wat we kunnen voor de samenleving”, verzekert Van Dijk-Wijngaarde.
Met de rapportages vanuit het veld wordt er dagelijks een plan van aanpak uitgezet. Voor nu zijn twee poli’s van de MZ gesloten, omdat die onder water zijn gelopen. “In de andere gebieden is het water nog rondom de huizen en poli te zien. Hoelang dat zo zal blijven is allemaal afhankelijk wat het weer gaat doen.”
Om toch nog de medische voorzieningen te garanderen, kijkt de dienstverlener naar alle mogelijkheden om toch nog de samenleving van dienst te zijn. “Van het NCCR heb ik vernomen dat in sommige dorpen mensen in hun boot moeten slapen, misschien moeten we ook kijken naar mogelijkheden om een mobiele poli op te zetten in een boot”, denkt de onderdirecteur van MZ luidop na.
Niet zo simpel
Jaarlijks raakt ons binnenland tijdens het regenseizoen geconfronteerd met wateroverlast en moeten bewoners van sommige gebieden geëvacueerd worden. Van Dijk-Wijngaarde geeft toe dat er gekeken moet worden naar mogelijkheden om calamiteiten zoals onderlopende poli’s te vermijden, maar dat is niet altijd zo simpel. “Er is elk jaar inderdaad sprake van zo een ramp, maar dat kost ook geld. Pas nadat het water weggetrokken is, kunnen we weten hoe groot de schade is. Daarom zijn we bezig alle gegevens te verzamelen en bekijken we hoe we dat kunnen aanpakken”, legt de onderdirecteur van MZ uit.
Erger dan voorgaande jaren
Als streekpolihoofd is Arthur Huur als zes jaar gestationeerd bij de poli van Drietabbetje, die nog openstaat. Vooralsnog is er geen water in de huizen en de poli binnengedrongen, zegt Huur opgelucht. Wat hij de afgelopen dagen heeft gezien lijkt naar zijn gevoel wat erger te zijn dan de voorgaande jaren.
“In alle zes jaar dat ik hier heb gewerkt is het nooit zo erg geweest, dat mensen zelfs met de boot naar het vliegveld hier kunnen varen”, vertelt Huur. De gezondheidszorg assistenten (GZA) zijn naar zeggen van Huur niet echt blij en soms ook bang. “Want juist met deze omstandigheden krijg je last van slangen, mieren en spinnen, die ook op zoek gaan naar hooggelegen grond. De kans dat je ze tegenkomt is dan veel groter dan normaal.”
Ook hygiëne is een zorg voor de samenleving en de poli’s in het binnenland. “Net als hoe je in de stad bij zware regenval problemen hebt met je toilet doorspoelen, heb je dat ook hier in het binnenland. En nu zijn de meeste afvoerbuizen en septic tanks van de toiletten ook onder water en dan zie je onhygiënische situaties voorbijkomen”, merkt Huur op.
Het blijven garanderen van medische zorg is voor zijn GZA’s op Drietabbetje een belangrijk punt. De landingsbaan van Drietabbetje is momenteel niet begaanbaar en ook afgekeurd om te landen. “We moesten donderdag een patiënt doorverwijzen naar de stad, maar die kon niet vanuit Drietabbetje gebracht worden naar de stad.
We hebben met omliggende dorpen gesproken en ook met de vliegmaatschappijen is er overleg om toch nog patiënten te kunnen doorverwijzen naar de stad indien nodig”, vertelt Huur. Hiermee maakt hij duidelijk dat MZ zich zal blijven inzetten en doet wat zij kan om toch nog medische voorziening te bieden.
Stijgende benzineprijzen
Behalve dat patiënten vervoeren een uitdaging is, voor de MZ is de stijgende benzineprijs ook van invloed op de operationele zaken van de dienstverlener. “Het is zeker een uitdaging voor ons hier in het binnenland, want de poliboot is niet beschikbaar momenteel, omdat de propeller van de buitenboordmotor is gestolen.
Dus moeten wij derden inhuren en keihard betalen, willen we onze voorraden voor de poli binnenkrijgen”, legt Huur uit. De prijs voor 1 liter benzine is niet mals geeft hij aan. Hij heeft laatst nog SRD35 moeten neertellen voor een liter benzine. “En dat moeten we keihard betalen.”
Begroting niet toereikend
Van Dijk-Wijngaarde zegt dat de begroting voor het jaar 2022 niet meer toereikend is als men kijkt naar de huidige situatie. “Oorlog heb je inderdaad niet in de hand, maar we merken wel de gevolgen door de benzineprijzen”, zegt de onderdirecteur van MZ. Om de gaps in te vullen worden er projecten geschreven om zaken zoals krutu te kunnen bekostigen, want logistiek kost veel geld.
“Voor 2022 hebben we nog helemaal geen exploitatiekosten ontvangen van de overheid. Hoe lang we dit zullen volhouden is een andere vraag. In elk geval proberen we te doen wat we kunnen, maar het brengt wel enige stagnatie met zich mee”, zegt Van Dijk-Wijngaarde.
Hopen op mooi weer
Volgens Huur heeft het binnenland nu meer dan ooit ondersteuning nodig vanuit de stad, vooral in de vorm van voedselpakketten. “Zoals je weet zijn alle winkels dicht en de kostgronden staan onder water. Dus het zou goed zijn als er voedselpakketten worden geregeld.
Water hebben we nu nog, want de durotanks van de poli liggen vrij hoog, dus drinkwater hebben we nog”, zegt Huur. Hij is optimistisch over de situatie, want de zon lijkt vrijdag nog mooi te schijnen ondanks alle ellende. “Ik hoop dat het weer zo mooi blijft, want anders vrees ik het ergste.”
Naar aanleiding van berichten van de Meteodienst verwacht Van Dijk-Wijngaarde dat de situatie misschien erger kan worden. Er wordt voorspeld dat de regenval dit weekend wat minder zal zijn, maar wat de komende week verwacht wordt kan maken dat het water weer kan stijgen. “We houden in elk geval de vinger op de pols en blijven de berichten volgen. We werken nauw samen met andere organisaties, zoals NCCR, om zo veel als mogelijk in te spelen op de situatie”, aldus Van Dijk-Wijngaarde.