Er is duidelijke taal gesproken door de specialisten die vandaag aan de tafel zaten bij de Covid-19-persconferentie. ”De situatie is heel erg triest en we moeten ervoor waken dat we India- en Manaus-situaties krijgen”, zegt Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team (NCT).
Dit zei hij in reactie op het uitgelekte conceptwetsvoorstel voor het verplichten van vaccinatie dat bij de media terecht is gekomen. “Het was absoluut niet de bedoeling dat dit document zou uitlekken.
Dit document is voor de juridische toetsing voor het geval dat nodig is en dat is nu totaal niet aan de orde”, verduidelijkt de NCT-coördinator. Wanneer het wel aan de orde zou zijn, is wanneer Suriname dicht bij het scenario van India en Manaus zou zijn, waar mensen in de rij stonden om opgenomen te worden in ziekenhuizen. “En dat willen we absoluut voorkomen”, zegt Asin.
Hij vult aan dat zulke scenario’s werkelijkheid kunnen worden voor ons land. “Als we nu zo doorgaan met de trend waarin we nu zijn, is het mogelijk dat we dit in november hebben. Daarom is het van belang om je te laten vaccineren”, zegt Asin omdat de druk op de zorg buitengewoon ernstig te noemen is.
Realiteit
Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van de Covid-19 Communicatiestuurgroep en medisch directeur van ‘s Lands Hospitaal benadrukt dat het grootste aantal besmettingen nog steeds voorkomt bij mensen die niet zijn gevaccineerd.
Ongeveer 74 procent van de mensen die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis is niet gevaccineerd. “Het is geen kwestie van angst aanjagen. Het is gewoon een realiteit of u het nou wil horen of niet dit is het”, benadrukt Nannan Panday.
Crisisberaad
Momenteel is er een crisisberaad gaande tussen de overheid en de Nationale Ziekenhuis Raad, omdat de zorg er niet uitkomt om de bedden op te schalen voor de Covid-19-zorg. “Anders wordt die groep die nu in thuisisolatie zit te groot. Die doorschuif is er niet naar de ziekenhuizen. Maar het gaat niet alleen om de bedden, want bij een bed hoort er een zuster, arts, verbruiksartikelen en medicijnen.
Dat alles moet in elkaar passen voordat je die capaciteit kan uitbreiden en dat is die crisis die we nu meemaken”, zegt Nannan Panday. Momenteel beschikken de ziekenhuizen gelukkig over genoeg zuurstof. “Er zijn zeker eerder momenten geweest waar dat niet zo was, omdat ladingen zuurstof niet op tijd aankwamen.
Maar met het uitbreiden van onze reservoirs en dag- en nachtvoorziening van zuurstof van de bedrijven is dat nu redelijk stabiel”, verzekert Nannan Panday.