Op eerste kerstdag, 25 december, heeft NASA de lang verwachte James Webb Space Telescope gelanceerd vanuit de Kourou raketbasis in Frans-Guyana. De telescoop, die ongeveer 10 miljard Amerikaanse dollar heeft gekost, is op onderzoek uit in de ruimte. Een onderzoek naar voorgaande planeten en meer. Telescoop teamleden en de rest van de wereld gaan nog even geduld moeten hebben alvorens informatie over de ruimte binnenkomt, omdat er nog veel werk verricht moet worden om die goed te laten werken.
De telescoop gaat naar een punt tussen de aarde en de zon die ongeveer 1.5 miljoen kilometer is verwijderd van de aarde, richting Mars. Het zal ongeveer 29 dagen duren voordat de telescoop daar aankomt en de wetenschappers wachten vol spanning. Het uitvouwen van de Webb telescoop zal een van de meest gecompliceerde ruimtevaartactiviteiten zijn die de ruimteingenieurs ooit hebben uitgevoerd. Er zijn al enkele mijlpalen bereikt sinds de Webb telescoop is gelanceerd. Een half uur na ‘lift-off’ heeft het haar zonnepanelen al uitgezet en neemt reeds energie op van de zon.
De telescoop is vernoemd naar James E. Webb, een werknemer bij NASA van 1961 tot en met 1968, die een integrale rol heeft gespeeld in het Apollo-programma. De Webb telescoop is een opvolger van de Hubble space telescoop als een van de successen van de astrofysica afdeling NASA. Wat zo bijzonder is aan deze telescoop is de infrarood resolutie en gevoeligheid in vergelijking met de Hubble Telescoop. De telescoop zal het onderzoeksveld vergroten binnen de astrologie en kosmologie.
Het ontwikkelen van de Webb telescoop was al in 1996 gestart en was gepland om in 2007 te worden gelanceerd met een budget van 500 miljoen Amerikaanse dollar. Echter, er waren veel vertragingen en kosten die omhoog liepen, zoals een grote verandering in ontwerp in 2005. Ook de Covid-19-pandemie op de raketbasis heeft bijgedragen aan de vertragingen en enkele issues met de Ariane 5 raket, waarmee de telescoop is gelanceerd hebben parten gespeeld.