Verpleegkundigen van ‘s Lands Hospitaal arriveren rond half elf vanmorgen op het Kerkplein. Gepakt en gezakt met borden en paraplu’s tegen de augustus-hitte, scanderen zij: “Weg met IMF”. Ze worden met groot applaus en gejuich ontvangen door andere leden van de vakbonden die er al zijn. De zorgsector is in ieder geval goed vertegenwoordigd tijdens het protest van de vakbonden dinsdag.
“We moeten ons bundelen en de overheid dwingen om van koers te veranderen”, zegt Latoya van Dijk, bondsvoorzitter van de Belastingdienst. Een van de vakbonden betrokken bij 1:6 (een staat tot zes), een samenwerking van ongeveer 25 bonden. “We dede in a film, dalijk a film keba draai gi mi, maar de anderen gaan het voelen”, roept een gepensioneerde. Hij heeft ook een bord waarop staat aangegeven dat hij de maatregelen van de jaren tachtig heeft overleefd en de ellende van toen niet opnieuw wil meemaken. “Hebben wij hiervoor gewerkt? Ik ben gepensioneerde en heb hard gewerkt voor mijn land moet ik dit dan accepteren”, vraagt de man zich gebelgd af.
Voor een verpleegkundige van ‘s Lands Hospitaal is de maat vol. “Zo kunnen we niet verder. Eigenlijk hoeven we niet veel te zeggen. We werken zo hard maar dit is echt te veel. We hebben daarom besloten om het werk even neer te leggen om samen te vechten voor een resultaat”, zegt de verpleegkundige die hoopt op een positieve uitkomst. Ook medewerkers van apotheken waren aanwezig. Een medewerker van apotheek Ligeon geeft aan dat hij niet meer uitkomt met zijn salaris. “Hoe ga je dan verder. Ze moeten wat gaan doen of de prijzen verlagen of de salarissen omhoog brengen, want je komt bijna niet uit. De president heeft beloofd dat we betere tijden zouden krijgen, maar integendeel merken we juist het omgekeerde”, zegt de medewerker boos.
“Zo kunnen we niet verder”
Geschat wordt dat zo’n 200 tot 300 mensen aanwezig zijn, wat voor de vakbondsvoorzitter toch een tegenvaller is. “We hadden een ander ding verwacht als we kijken naar hoe de mensen zich uiten en gedragen. Maar we zijn niet ontevreden met de opkomst”, zegt Imro Edam, een van de vakbondsleiders binnen 1:6. Volgens hem hebben de vakbonden gehoor gegeven aan de roep van de samenleving om op te komen. “Jullie hebben gevraagd naar de vakbonden en nu zijn we hier, maar pe den Srananman de?” roept Edam de aanwezigen toe.
Ook van Dijk is tevreden met de opkomst. “Het maakt niet uit hoe klein of groot, het moet ergens beginnen. De hoop is dat er bij een volgende oproep veel meer mensen aanwezig zullen zijn”, zegt van Dijk. Rond 12.00 uur wordt het protest afgeblazen en wordt meegedeeld aan de aanwezigen om uit te kijken naar een informatiemoment waar enkele zaken weer zullen worden voorgehouden. Dit viel echter niet in goede aarde bij sommige aanwezigen die er op stonden om naar De Nationale Assemblee (DNA) te trekken. “Als vakbondsman hebben we verschillende scenario’s en strategieën uitgezet. Je kunt niet met de groep die nu aanwezig is naar DNA trekken en dan vormt het nauwelijks een zetel”, legt Edam uit waarom er niet daarvoor gekozen wordt.