Het beeld van Johanna Schouten-Elsenhout dat op het voorterrein van het CCS stond, is meegenomen. Eline Graanoogst, voorzitter van de Nationale Vrouwenbeweging, NVB, zegt dat dit niets anders is dan kunstroof.
De vrouwenorganisatie schonk dit bronzen kopstuk van Schouten-Elsenhout op 8 maart 2011 aan de Surinaamse gemeenschap ter ere van de vrouw. De vrouwenorganisatie werd woensdag op de hoogte gesteld van dat het kopstuk van zijn sokkel is weggenomen, door een zeer oplettende voorbijganger. Het vermoeden bestaat dat het kopstuk het afgelopen weekend is weggenomen.
Graanoogst vertelt dat de voorbijganger niet precies wist waar hij zijn ontdekking moest aangeven, waardoor de Vrouwenbeweging pas woensdag in kennis werd gesteld. De organisatie heeft er geen gras over laten groeien en heeft gelijk een aangifte gedaan bij de politie.
Shock
De voorzitter van de Nationale Vrouwenbeweging was ten tijde van het interview nog steeds in shock. Ze kan zich niet voorstellen dat dergelijke diefstallen ook mogelijk zijn in Suriname. “Dat mensen zo ver gaan dat ze zomaar een kunstwerk meenemen, eigenlijk kunnen we zeggen dat het een stukje kunstroof is dat gepleegd is. Kennelijk beseft men dat niet, maar daar komt het in principe op neer”.
Graanoogst zegt dat het alom bekend is dat er gestolen wordt, maar dat Suriname een zodanig niveau heeft bereikt dat mensen zelf kunstwerken niet ontzien, dan moet er nagegaan worden wat er gebeurt met de gemeenschap.
Graanoogst benadrukt dat we in Suriname heel erg zuinig moeten zijn met de kunstwerken, omdat er niet heel veel zijn in het land. Ze geeft ook aan dat als we kunst en cultuur naar een hoger niveau willen tillen en daarmee toerisme willen bevorderen, er niet op zo een manier met kunstwerken omgegaan kan worden. “Mensen beseffen eigenlijk niet waar het om gaat, het is niet alleen dat een stukje materie is weggenomen, maar het is een stukje cultuur dat daar verdwijnt”.
Eerste Surinaamse vrouwelijke dichteres
Graanoogst vertelt dat Johanna Schouten-Elsenhout de eerste Surinaamse vrouwelijke dichteres is. Ze werd geboren in 1910 en overleed in 1992. Schouten-Elsenhout was eigenlijk gewoon een huisvrouw, op latere leeftijd heeft ze spelenderwijs haar talenten ontdekt. Zo begon ze gedichten te schrijven en de manier waarop ze dat deed was volgens Graanoogst heel indrukwekkend.
Deze dichteres heeft voornamelijk veel geschreven over de positie van de vrouw. “Maar wat haar ook bijzonder maakt, is dat ze alleen in het Sranan gedichten heeft geschreven. Ze heeft zich niet laten beïnvloeden door West-Europese invloeden. Dat is heel uniek, vooral als we nagaan dat in de jaren zestig de vrouwen in Suriname nog een achtergestelde positie hadden, en zeker als het neerkomt op kunst en cultuur”.
Graanoogst voegt eraan toe dat Schouten-Elsenhout een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de empowerment van vrouwen. In 2011 is er bewust gekozen om het beeld op het voorterrein van CCS te plaatsen, omdat Schouten-Elsenhout in de buurt is geboren.
Daarnaast is CCS volgens Graanoogst ook een geschikte plek omdat CCS bekend staat om haar bijdrage aan cultuur en kunst. En omdat ze een voorbeeld is voor vrouwen, is het beeld op een locatie geplaatst waar veel mensen het kunnen zien. Het Kunstwerk van Schouten-Elsenhout is in de tijd vervaardigd door de kunstenaar Erwin de Vries.
Positie van de Surinaamse vrouw
De financiering van dit project is toen volledig gedekt door de Centrale Bank van Suriname. Graanoogst vertelt dat in 2011 de keuze voor Schouten-Elsenhout bewust was omdat ze middels haar gedichten de positie van de Surinaamse vrouw aankaartte.
Ze benadrukt dat het kunstwerk van Johanna Schouten-Elsenhout niet alleen veel heeft gekost, maar ook een belangrijke waarde heeft voor de kunst en cultuur van Suriname. De voorzitter van de Nationale Vrouwenbeweging hoopt dat het kopstuk teruggevonden wordt. Ze doet daarom een beroep op de persoon die het heeft meegenomen, om het beeld terug te brengen.