President Chandrikapersad Santokhi heeft vanmorgen op de 77e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangegeven dat hoewel de diverse landen gezamenlijk acties ondernemen om de uitdagingen van de wereld te verhelpen, er niet veel is bereikt.
Er moet nu actie komen, de huidige staat van de wereld heeft volgens de president niet nog een wake-up call nodig. Het staatshoofd heeft de VN-vergadering erop gewezen dat ondertussen de dreigingen zich blijven opstapelen. Daarbij noemde hij de vertraging van het economisch herstel van de Covid-19-pandemie, de verergering van de klimaatcrisis, met extreme weersomstandigheden, de instorting van ecosystemen en biodiversiteitsverlies, de toenemende armoede en honger en een humanitaire crisis.
Santokhi wees ook erop dat de wereldgemeenschap geconfronteerd wordt met stijgende consumenten- en brandstofprijzen, die aanzienlijk zijn gestegen. Deze prijsstijgingen schaden de levensstandaard, met name voor de kwetsbaren.
Reflectie
Santokhi vroeg de VN-vergadering daarom bij zichzelf te rade te gaan of we de aarde op een duurzame wijze hebben behandeld en of we voorbereid zijn op een volgende pandemie. “Is de toegang tot klimaatfinanciering verbeterd?; Hebben we de grondoorzaken van de humanitaire crisis en ongereguleerde migratie aangepakt?; Hebben we ervoor gezorgd dat de meest kwetsbaren in onze samenlevingen uit armoede en honger werden getild, en hebben we in hun behoeften voorzien?; En ondernemen we voldoende actie, samen als één?”, waren ook vragen die de vertegenwoordigers van de verschillende landen zelf moesten proberen te beantwoorden volgens de Surinaamse president. Op basis van deze vragen zegt Santokhi dat er geconcludeerd kan worden dat de wereldgemeenschap niet voorbereid is op nog een uitdaging. En meer nog dat de diverse landen niet alle noodzakelijke maatregelen hebben getroffen.
Oproep
Als leider van Suriname deed hij een beroep op de overige landen die aan de Verenigde Naties (VN) zijn verbonden om vast te houden aan internationale principes en internationaal recht wanneer er sprake is van wereldwijde uitdagingen en bedreigingen. Hij drong ook aan bij de VN om hun belangrijke rol en plaats uit te oefenen om deze principes te verdedigen. Dit moet volgens hem bewerkstelligd worden door zinvolle dialoog en constructieve betrokkenheid. “Deze ontwikkelingen zullen ons verder brengen van onze gedeelde doelstellingen, in de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkelin en de belofte om niemand achter te laten.”
Klimaatverandering
Tegen de achtergrond van de verergering van de klimaatcrisis haalde Santokhi aan dat geen enkel land immuun is tegen de klimaatcrisis. In dat kader heeft hij de VN-vergadering de situatie van Suriname in de afgelopen maanden voorgehouden. Zo wees hij erop dat Suriname in de afgelopen maanden geteisterd is door hevige regenval, met overstromingen in vele delen van het land. Door de instroom van zout water zijn vruchtbare landbouwgrond negatief beïnvloed, met economisch verlies tot gevolg. Hierdoor zijn er ook gevolgen ontstaan voor de voedselzekerheid en het levensonderhoud op het platteland. Op basis hiervan en andere gebeurtenissen in de wereld, moet er nu echte actie komen om het hoofd te bieden aan deze uitdagingen van de wereld.