Per jaar gaan er, volgens cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), 700.000 mensen op de wereld dood t.g.v suïcide oftewel zelfmoord. 77% van alle suïcides vinden volgens onderzoekingen van de WHO plaats in de midden- en lage inkomens landen waar Suriname ook toe behoort. Suriname heeft te maken gehad met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van geestelijke gezondheid, waaronder een relatief hoge prevalentie van zelfmoord.
Onderzoek naar suïcidecijfers in Suriname wijst uit dat er per jaar gemiddeld 500 mensen zich aanmelden op de Spoedeisende hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo na een poging tot Suïcide.
Verschillende factoren kunnen dragen bij aan dit probleem:
Economische en sociale factoren: economische tegenspoed, werkloosheid en sociale instabiliteit kunnen bijdragen aan mentale gezondheidsproblemen en het risico op zelfmoord vergroten.
Mentale gezondheidsbronnen: Beperkte toegang tot mentale gezondheidsdiensten en een gebrek aan bewustzijn van mentale gezondheid kunnen voorkomen dat mensen de hulp zoeken die ze nodig hebben.
Cultureel en sociaal stigma: In sommige culturen is er een stigma verbonden aan mentale gezondheidsproblemen en het zoeken naar hulp, wat het probleem kan verergeren.
De suïcidecijfers van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) Suriname laten zien dat de geslaagde suïcides meer onder de mannen plaatsvinden. Dus het aantal mensen dat in Suriname overlijdt ten gevolge van suïcide ligt hoger onder de mannen dan vrouwen, terwijl het aantal mensen dat zichzelf schade toebrengt of een poging waagt, onder de vrouwen een hoger cijfer toont. Dit beeld wordt wereldwijd gezien: meer sterfte onder de mannen, meer pogingen onder de vrouwen.
Op 10 september is het weer Wereld Suïcide Preventiedag. Zoals elk jaar is er ook dit jaar een thema verbonden aan deze dag. Het thema voor 2024 is: “Change the narrative “on Suicide – Start the conversation“. Dit thema is gekozen met als doel om individuen, gemeenschappen, organisaties en regeringen te inspireren om open en eerlijke gesprekken /discussies te hebben over Suïcide en Suïcidaal gedrag.
Praten en discussiëren over Suïcide en Suïcidaal gedrag kan volgens de WHO en de Internationale Associatie voor Suïcide Preventie (IASP) leiden tot het doorbreken van barriers, het verhogen van de awareness m.b.t. suïcide en suïcidaal gedrag en het creëren van een cultuur dat begrip en ondersteuning toont naar suïcidale mensen toe.
Verder zijn er evidence-based strategieën die effectief zijn in het voorkomen van zelfmoord. Deze omvatten het beperken van de toegang tot de middelen die worden gebruikt voor zelfmoord, het aanpakken van contextuele factoren die mannen en vrouwen anders beïnvloeden, het ontwikkelen van sociaal-emotionele vaardigheden bij adolescenten en het bevorderen van vroege detectie en tijdige behandeling. Het is ook cruciaal dat de media verantwoord rapporteren om imitatie van zelfmoordgedrag te voorkomen.
Uit eigen ervaring kan meegegeven worden dat personen die suïcidaal gedrag vertonen/suïcide plegen, niet de intentie hebben/hadden om dood te gaan, maar aandacht willen/zochten voor een probleem. Een luisterend oor, een persoon of een platform waar ze hun probleem konden bespreken en zich uiten.
Een gesprek of een luisterend oor kan zeker bijdragen aan het voorkomen van een (geslaagde) suïcide poging. Let’s start the conversation!
Ook u kunt een bijdrage leveren door oprecht te luisteren, empathie te tonen en zonder oordeel te praten.
Start the conversation!
Mw. drs. Fauzia Poese, MD, MsPH en Mw. Ameerani Jarbandhan, PhD, MSc, PT.
Referenties