De werkelijke kosten voor de gasflessen moeten volgens de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) SRD 550,- zijn. “Voor de bekende 28 lbs. gasbommen betalen wij SRD 48,50. Terwijl de werkelijke kosten tussen de SRD 530 en SRD 550 ligt”, zegt David Abiamofo.
De huidige prijs ligt volgens Abiamofo ver onder de werkelijke prijs. Vooralsnog wordt eenieder voor SRD 260,- gesubsidieerd. Hierin moet verandering komen, om zo de druk op de staatsbegroting te verlichten. Er worden naar verschillende mogelijkheden gekeken hoe de regering de uitgaven kan drukken. Er is vorig jaar een commissie in het leven geroepen en die 38 aanbevelingen deed aan de regering. “Zo zijn we aan het overwegen om voor het gezinshuishouden vier gasbommen per jaar te subsidiëren. Wilt men meer dan die viergasbommen gebruiken, dan zullen zij de marktconforme prijs betalen. In elk geval moeten de voorstellen in samenhang met het sociaal programma zijn”, zegt Abiamofo. Er wordt verder ook gekeken hoe zij de prijs van gas marktconform kunnen maken. Hij vult meteen aan dat dit ook in fases zal gebeuren. Commerciële instellingen zouden dan gewoon de marktconforme tarieven moeten betalen, geeft de minister van NH aan.
Behalve op de gascilinder, is ook de subsidie van elektriciteit besproken. Ook hier zal de regering moeten afbouwen. Er zijn een heleboel aanbevelingen gedaan door de commissie hoe de staat zou kunnen snijden in de elektriciteitssubsidie. De regering startte hiermee, maar zag er van af na kritiek van de vakbonden en het bedrijfsleven. “Een van de aanbevelingen is om de thermische deal van 2013 nader te bekijken die de overheid heeft met Staatsolie. We hebben vanaf het begin gezegd dat er ruimte was in die deal om te praten en aanpassingen te maken”, is een van de aanbevelingen die meteen aangepakt moet worden.
Er is ook voorgesteld dat de Afobakadam van Staatsolie onder het beheer van EBS zou moeten vallen. Maar alvorens daarover een besluit genomen kan worden moet er politiek en technisch overleg plaatsvinden. “Ik begrijp waarom men dat heeft aanbevolen, maar er is politiek en technisch overleg nodig omdat Staatsolie financiële afspraken heeft lopen en het is niet een maatregel dat in een wip en een zucht geïmplementeerd kan worden.” Met het voorstel dat de olieprijs voor het opwekken van energie vastgesteld moet worden op USD 60, kan de NH-minister niet mee gaan. “Dan zeg ik dat dat niet implementeerbaar lijkt.”
De minister van Financiën en Planning Stanley Raghoebarsing beaamt dat deze objectsubsidie afgebouwd moet worden. “Het kost de staat meer dan een half miljard Surinaamse Dollars om subsidie voor energie en gas te betalen. Niet iedereen heeft dat nodig, geef het aan de arme mensen, de rijke mensen hebben geen subsidie nodig”, zegt Raghoebarsing. De middelen die de staat overhoud voor het afbouwen van de subsidies zullen volgens de minister van Financiën elders worden uitbesteed. Hij zegt dat de regering niet meer kan bezuinigen op cruciale zaken en diensten. “We kunnen niet meer bezuinigen op uitrusting van de politie, we moeten dus nu minder uitgeven dan wat wij verdienen”, aldus Raghoebarsing.