Het luchtvaartwezen is op dit moment ernstig in gevaar door de sit-down actie van de Werknemersorganisatie Luchtvaartdienst (WOL).
Leden van de vakorganisatie, die de belangen behartigd van de luchtvaartdienst en luchtvaartterreinen, zijn belast met alle administratieve en technische apparaten op de luchthavens Zorg en Hoop en Zanderij. Mochten er problemen komen met de apparaten, dan kunnen die niet worden gerapporteerd, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Bestuurslid Charlene Pinas geeft aan dat de werknemers al een tijdje in actie zijn, echter is besloten de acties vrijdag te verscherpen omdat er onzekerheid heerst over zaken die zijn afgesproken met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme. “De mensen komen dus aan het werk, melden zich aan, maar er wordt niet gewerkt”. De eerdere acties van de vakbond waren stiptheidsacties, waarbij met een minimale bezetting het minimale werk werd verzet.
De WOL heeft bij onderhandelingen die sinds vorig jaar gaande zijn, kunnen bewerkstelligen dat er een loonsverhoging wordt toegekend aan de operationele diensten van de Luchtvaartdienst. Echter, de looncorrectie is niet goed doorgevoerd. Ze geeft aan dat aan één operationele dienst de looncorrectie is toegekend en de rest van deze diensten die ook zorg dragen voor luchtvaartbeveiliging, daarbuiten zijn gelaten.
“Toen dat ons is opgevallen, hebben we het natuurlijk aangepakt door aan te geven dat er een scheefgroei is ontstaan. We hebben ook aangegeven dat dit gecorrigeerd moet worden. Men heeft steeds gevraagd dat we geduld betrachten. We zijn constant in dialoog gegaan en in april heeft men beloofd dat het in augustus uitbetaald gaat worden en nu blijkt dat dat in onzekerheid is”.
Ander heet hangijzer
Behalve dat de looncorrectie op de juiste manier doorgevoerd moet worden, zijn er ook rechtspositionele zaken die opgepakt moeten worden. Pinas legt uit dat de bond voor zowel de operationele als de administratieve diensten opkomt. Dus er moet nu ook worden nagegaan waarom de administratieve diensten buiten deze looncorrectie zijn gehouden. Daarnaast wijst het bestuurslid erop dat andere rechtspositionele zaken zoals bevorderingen en vaste aanstellingen al jaren niet zijn opgepakt. Pinas erkent dat ze een goede gesprekspartner hebben in het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme. “Echter laat de communicatie met het ministerie soms te wensen over, waardoor wij elkaar mislopen”.
Pinas benadrukt dat binnen de luchtvaartdienst het personeel van de operationele diensten, de laatste groep is die in actie gaat omdat zij bewust zij van de verantwoording die zij dragen. Echter vindt de vakbond het lastig dat zaken die zijn afgesproken niet worden nagekomen. “Veelal wachten wij en gaan wij altijd in dialoog. En we vermijden het moment om dus in actie te treden, maar we willen niet steeds over de stoep gegooid worden”.
De bond is er niet over te spreken dat de transport minister donderdag heeft aangegeven dat vanwege het opstappen van de minister van Financiën er nog geen besluit kan worden genomen over hun salarissen.