In De Nationale Assemblee heeft parlementslid Mahinder Jogi vandaag zijn betoog gehouden als voorzitter van de commissie die zich moest buigen over de Wet Nationale Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA), voorheen bekend als het Agribusiness Kredietfonds (AKF) in Suriname. Jogi heeft er het volste vertrouwen in dat NOFA ervoor kan zorgen dat de landbouwsector in Suriname goed tot ontwikkeling kan komen als landbouwers in ons land toegang hebben tot financiële middelen. Echter, de stringente regels moeten opgenomen worden in de wet, die ervoor moet zorgen dat de gelden worden besteed waarvoor ze bestemd zijn.
“We zien dat in december 2015 de Landbouwbank een fusie aangaat met de Volkskredietbank, waarbij in werkelijkheid de Landbouwbank ophoudt te bestaan”, vertelt Jogi. In 1996-2000 heeft de situatie ertoe geleid dat een president-commissaris van de Landbouwbank kans heeft gezien een geldbedrag van Sf 5 miljoen te lenen. “Dat geld is niet gebruikt voor de agrarische productie, maar voor het opzetten van een casino. Nu hoe we we hier staan om NOFA te bespreken is het goed mee te nemen wat niet moet gebeuren.” Er moeten volgens Jogi goede beschermkleppen ingebouwd worden, zodat dit soort zaken voorkomen worden en dit meegenomen wordt.
AKF niet bestond
Jogi vertelt dat bij het opheffen van het Agrarisch Fonds in 2018 landbouwers toen bij het overzetten van de contracten en gelden, leningen die zij hadden genomen niet konden aflossen. “Niet omdat zij het geld niet hadden, maar gewoon omdat het AKF toen niet meer bestond. Alle contracten zijn zonder overleg met de boeren overgeheveld naar de NOB. Tot vandaag lopen er nog rechtszaken tegen de boeren dat zij nog geaccumuleerde rente moeten betalen”, zegt Jogi. Hij zegt dat de situatie is ontstaan buiten de schuld van de boeren om. Jogi haalt ook aan dat voorkomen moet worden dat mismanagement van het fonds plaatsvindt.
Een werkende fonds
Als kanttekening heeft DNA-Lid Melvin Bouva meegegeven dat er zeker meegenomen moet worden dat het fonds werkelijk een werkend fonds is en niet een fonds zoals het bouwfonds dat in 2019 is aangenomen in DNA, maar tot nu toe niet functioneel is. “Ik hoop dat het niet alleen een mooie wet in naam is, maar dat die werkelijk gaat werken”, merkt Bouva op, die zich ook afvraagt wanneer deze wet werkelijk in werking treedt en hoeveel geld in het fonds wordt gestopt.
Jogi is het eens met Bouva dat het niet alleen een wet in naam moet worden. “Dat zijn enkele voorbeelden die ik heb genoemd hoe het niet moet toegaan. We weten allemaal dat het bouwfonds momenteel schulden heeft van miljoenen, sondro wan oso meki”, geeft Jogi, die er op staat dat zaken helder en concreet geformuleerd worden om te voorkomen dat de middelen anders aangewend worden, aan. Bouva verduidelijkt dat het niet om het fonds gaat dat onder de Surinaamse Postspaarbank was, maar om het fonds dat onder het Ministerie van Financiën valt. Als antwoord daarop zei Jogi dat de regering doende is huizen op te zetten.