“Het is laf, want er wordt geen aandacht besteed aan de situatie van de leerkrachten”, zegt trekker Meredith Hoogdorp op de mededeling van RKBO, die de leerkrachten waarschuwt om niet vaker te verzuimen.
Het komt de laatste tijd vaker voor dat het onderwijsproces op een aantal RKBO-scholen geen voortgang vindt, omdat de leerkrachten afwezig zijn wegens hoge kosten van levensonderhoud en niet beschikken over busgeld of benzinegeld. De instelling vindt dat dit geen valide redenen zijn om afwezig te zijn en de werkgever hoeft geen rekening te houden. De leerkrachten kunnen dan aangesproken worden. Als de leerkracht vaker ziek afmeldt, dan zal de leerkracht wederom gestuurd worden naar een arts, door de instelling aangewezen, voor herkeuring.
Hoogdorp zegt dat zij dagelijks berichten van leerkrachten krijgt, die het bijzonder zwaar hebben. “De leerkrachten willen lesgeven, maar hebben geen geld om dagelijks te tanken of de bus te betalen.” De trekker vindt het jammer dat de RKBO overgegaan is tot bedreiging, want dit vindt zij niet acceptabel.
Volgens haar moet er juist een goede werkomgeving gecreëerd worden voor de leerkrachten. Hiervan zullen de leerlingen genieten. “Niemand wil een gestreste leerkracht voor de klas hebben, want dat zal niet goed zijn voor de leerkracht en ook niet voor de leerling.”
De trekker haalt verder aan dat er heel wat leerkrachten zijn, die van de ene naar het andere district moeten reizen op eigen vervoer. “Hoe komt zo een leerkracht dan uit?” “Het is niet te doen.” Hoogdorp verzekert dat de groep niet rustig zit en constant in overleg is met haar leden. Er zou een gesprek ook plaatsvinden tussen de groep en een clusterteam van ministers, maar dat gesprek is al tot twee keren toe verschoven. Er is nog geen zicht, wanneer dit gesprek plaats zal vinden. “We zullen ons binnenkort laten horen.” “We zullen ons zeker binnenkort laten horen, want het geduld van de leden raakt op.”