De weg naar de bergtop gaat niet zonder het overwinnen van obstakels. Wielrenster van het jaar Tachana Dalger gaat momenteel door dit proces. Haar ultieme droom is het behalen van de Olympische Spelen. Landgenoot en collega-wielrijder Jaïr Tjon En Fa is hierin een voorbeeld.
Tjon En Fa kwam tijdens de laatste Olympisch Spelen (2021) dichtbij een bronzenplak in Tokyo, Japan op het onderdeel keirin. Zijn groei naar de ultieme top vergden echter veel inspanningen, waaronder de nodige financiële offers. Alleen om in de wereldtop te blijven is er een speciale stichting in het leven geroepen, die voor alles dat Jaïr nodig heeft moet zorg dragen. De wielrijder moet zich zonder kopzorgen klaarmaken richting de Olympische Spelen in Parijs, Frankrijk 2024 met als doelstelling mogelijke winst van eremetaal.
Tachana staat aan het begin van het proces dat haar landgenoot heeft moeten doorstaan. Haar prestaties zullen voor haar moeten pleiten. De jonge wielrenster is echter vastberaden, wil en zal er alles aan doen om haar droom waar te maken. In tegenstelling tot Tjon En Fa moet Dalger het met schaarse middelen doen. “Tot nu toe moet ik alles zelf zien en proberen te bekostigen met het beetje dat ik heb, maar de belangrijke dingen lukken nog niet”, luidt haar noodkreet.
Speciaal voor de jaarwisseling en de kerstdagen keerde Dalger op 22 december terug naar Suriname. Op 11 januari keert zij terug naar Trinidad, alwaar zij woont en traint op een moderne wielerbaan. Er moet onder andere voor huisvesting, voeding, materiaal en vervoer betaald worden. “Alles kost geld en dat alles moet ik zelf bekostigen.”
In eerdere vraaggesprekken gaf Dalger aan gedurende haar periode op het eiland gebruik te hebben gemaakt van een geleende fiets. Het wordt echter tijd dat zij haar eigen baanfiets zal moeten aanschaffen. Dit proces is reeds ingezet. Een goede baanfiets kost al ruim 10.000 euro, exclusief aanschaf van onderdelen. “De aankoop van dit alles kan ik zelf niet dus ben ik op zoek naar sponsors die mij daarmee kunnen helpen”, zegt Dalger desgevraagd.
Om haar ultieme droom waar te maken zal Dalger moeten trainen en presteren. Zij is zich hiervan bewust en wil aan een aantal wedstrijden deelnemen. “Ik wil veel competities rijden en winnen.” Voor dit jaar is de planning deelname aan meer wedstrijden onder auspiciën van de Internationale Wielren Unie (UCI). Zij kan zodoende punten vergaren om zich onder andere te kwalificeren voor de World Cups. “Deze doelen kan ik alleen waarmaken door deel te nemen, maar daarvoor heb ik de financiële steun nodig, want dat alles kost geld.”
Topsport kost geld
Earl van Wilgen benadrukt dat topsport geld kost. “Tachana heeft net als elke topsporter die financiële backing nodig”, pleit de voorzitter van de Surinaamse Wielren Unie (SWU). Dalger is het product van de SWU-topman.
Hij schetst een beeld wat zijn pupil allemaal moet doen op weg naar de top. Voor deelname aan het WK “moet zij minimaal aan twee Nations Cups hebben deelgenomen. Verder moet je een aantal UCI-punten hebben vergaard.” Laatstgenoemde kan alleen door veel wedstrijden (UCI-Class 1 en 2 ontmoetingen) af te werken “Hoe hoger je eindigt hoe meer punten dat oplevert.”
Er wordt nu alles aan gedaan om Dalger aan minimaal 1 Nations Cup in april en 5 UCI CL 1 en een paar CL 2 ontmoetingen te laten deelnemen. “Haar coach zal checken welke haalbaar zijn”, legt het bestuurslid uit.
Alleen de aanschaf van tickets bij elke deelname aan een wedstrijd “inclusief coach” bedraagt volgens van Wilgen al ruim 5.500 Amerikaanse dollars. De aanschaf van een baanfiets voor Dalger geniet nu prioriteit. Het is volgens de SWU-voorman belangrijk dat de wielrenster ook over goede materiaal beschikt, “want dat kan het verschil maken als jij je kwalificeert.” Hij verwijst naar de technologische ontwikkeling, waarbij gefocust wordt op speciale ontwerpen van sportkleding en materiaal met als doelstelling prestaties van sporters te helpen verbeteren.
De SWU-topman erkent dat zijn organisatie geen groot budget heeft. “De bond heeft wel de zaken van de wielrenster overgenomen en probeert zo sponsoren voor haar te vinden”. Van Wilgen toont veel bewondering voor het team rondom Jaïr dat bestaat uit mensen met een bepaalde staat van dienst. “Tachana heeft nog niet die mensen rondom zich. Wij van de SWU proberen iets. We geloven wel dat het zal gaan komen.”
Olympic Solidarity Scholarship
In geval van deelname aan internationale ontmoetingen wordt er een beroep gedaan op gelden, die in principe bestemd zijn voor de SWU, bij het Surinaams Olympisch Comité (SOC). Dalger is Olympic Solidarity Scholarship houder en komt door tussenkomst van het SOC in aanmerking voor een geringe financiële steun van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). “SOC heeft een speciale pot waaruit de topsport ondersteund wordt”, legt van Wilgen uit. Naar zeggen van de SWU-preses ligt het bedrag boven de 1.000 Amerikaanse dollar. “Hieruit worden huisvesting en andere zaken die nodig zijn in Trinidad betaald. Voor een topsporter is dat geld als je in het buitenland traint lang niet genoeg”, aldus van Wilgen.
Van Wilgen weet dat Dalger zich zal moeten bewijzen om grote sponsoren aan te trekken. “Ze zal hard moeten rijden en prestaties moeten leveren, dan zullen wel meer mensen naar haar kijken.” De SWU-baas benadrukt echter dat Tachana heeft bewezen deel uit te kunnen maken van de wereldtop. “Zij heeft het in haar als gekeken wordt naar de groei. Die ondersteuning moet er komen dan hebben wij nog een andere wereldtopper.”