De regering Santokhi-Brunswijk is niet het eerste kabinet dat geconfronteerd wordt met de grenskwestie van het Tigri-gebied. Het standpunt van de Surinaamse leiders is duidelijk. Suriname wilt geen conflict met buurland Guyana.
Ook president Chandrikapersad Santokhi heeft recentelijk gesteld dat er op een gepaste diplomatieke wijze invulling gegeven zal worden aan de oplossing van dit vraagstuk. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse zaken Internationale Business en Internationale Samenwerking zegt dat het Tigri gebied Suriname toebehoort en daarover geen twijfel bestaat. Key News heeft aan enkele burgers in Paramaribo naar hun mening gevraagd over de grenskwestie.
De redactie komt buschauffeur Clyde tegen. Hij stelt niet tevreden te zijn over het beleid van de regering over de spraakmakende Tigri kwestie. “Suriname spreekt niet de taal die zij moet spreken. Wij moeten duidelijk maken dat wij deze onzin niet pikken. Guyana komt op een blauwe dag zeggen dat Tigri van hun is en ze durven nog een kaart op Facebook te plaatsen. Ze gaan nu te ver.”
Clyde zegt dat Suriname duidelijk geen match is voor Guyana als het zou uitmonden in een gewapende strijd. Oorlog voeren heeft geen zin, omdat Suriname een zwak leger heeft en de strijd zeker zou verliezen. “Ik zou nooit deel willen zijn van zo een dyugudyugu. Die Guyanezen weten precies wat zij uitlokken. Ze willen ons precies daar hebben om ons klein te maken.”
Deborah zegt dat zij zich afvraagt wat op agenda staat bij Guyana. De heisa om de grenskwestie is volgens haar onterecht. De vrouw zegt dat er in een modern tijdperk het niet zo moet zijn dat landen geen respect voor elkaar hebben. Zij is ook van mening dat Suriname geen oorlog nodig heeft. Ze stelt dat de Surinaamse regering slapper dan ooit is in vergelijking met andere regimes die ook geconfronteerd zijn met de kwestie. Het zou nu al overduidelijk moeten zijn wat het standpunt is van de regeringstop onderstreept ze.
“Niemand moet de spot met ons drijven”
Overheidsmedewerker Marlon is van mening dat veel mensen niet weten wat er vooraf is gegaan. Hij stelt dat geen van beide landen de moeite doen om in te gaan op het historische en het wetenschappelijke aspect dat vooraf is gegaan aan de heisa. “Ik heb alle berichten zo een beetje gevolgd en deze tori heeft een geschiedenis. Ik zou geen oorlog met Guyana willen. Suriname moet dit wetenschappelijk oplossen. Bloedvergieten is niet nodig”, aldus Marlon.
Yvette is niet te spreken over de grenskwestie. Ze zegt er eigenlijk geen woorden aan vuil te willen maken. Maar na een vraag komt ze toch los. De vrouw concludeert dat de president Santokhi meer ballen moet tonen. “Het is niet eens een discussie waard. Tigri is van ons. En als Suriname niet op zijn twee poten kan staan zijn wij gewoon zwak. Als ik kon vechten was ik in de frontlinie. Niemand moet de spot met ons drijven”, zegt ze.