“De koopkracht is gedaald, hierdoor worden er minder goederen gekocht door de klanten.” “De winkeliers zijn dan ook genoodzaakt om minder goederen in te kopen”, zegt voorzitter Gretl Wolfram van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname.
De voorzitter zegt dat het heel moeilijk is voor de winkeliers nu om duurdere producten aan te schaffen. De importeurs moeten vanwege de hoge koers de prijzen van hun producten aanpassen, waardoor het heel moeilijk is voor de winkeliers om producten aan te vullen op de rekken.
Hierdoor zal er sowieso een schaarste zijn aan bepaalde producten. De winkeliers kopen nu producten die betaalbaar zijn voor de consumenten. Aan een opgescheepte lading van dure goederen hebben de winkeliers niets. “Ook de klanten zijn kieskeuriger geworden bij het kopen van goederen en letten strak op de centjes.”
Volgens Wolfram kunnen de winkeliers momenteel het hoofd heel moeilijk boven water houden. De kosten voor de nutsvoorzieningen, arbeidskosten en het huren van panden, die gebeurt in valuta, drukken allemaal heel zwaar op de begroting van de winkeliers. Om het hoofd boven water te houden worden zodoende de prijzen van producten aangepast, maar de ondernemers kunnen niet dagelijks de prijzen verhogen. Anders zal de verkoop afnemen. Er zijn heel wat winkels gesloten sinds 2020 en de Wolfram vreest dat er nog meer zullen volgen.
Zij merkt op dat de daling van de koers van de afgelopen dagen niet zal zorgen dat de prijzen van levensmiddelen zullen dalen, omdat de brandstoftarieven zijn verhoogd en verhoging van de nutsvoorzieningen ook aanstaande zijn. “De prijzen van levensmiddelen zullen juist duurder worden.” De salesmannen calculeren alle kosten op in de goederen, dus de winkeliers zijn dan genoodzaakt dat ook te doen. De winkeliers hebben ook andere onkosten en moeten ook winsten kunnen maken.