Heel internet, dus ook TikTok, is in de ban van de laatste track die Colombiaanse zangeres Shakira in het weekend heeft gedropt. De track die zij samen met Argentijnse DJ Bizarrap heeft opgenomen, heeft binnen 24 uur meer dan 63 miljoen views behaald op YouTube.
In haar laatste track schoffeert Shakira (indirect) haar ex, voetballer Gerard Piqué, die zijn bijna meer dan 10 jaren huwelijk met Shakira heeft verbroken nadat hij met de 22- jarige Clara Chia uitliep.
Shakira zingt dat ze twee keer zo waardevol is als een 22-jarige en dat ze basically ‘out of his league’ is. Ook dat hij een Ferrari voor een Twingo (goedkope auto) heeft ingeruild. Zij heeft ook nog een vergelijking gemaakt tussen een Rolex en een Casio, dus dat zij de Rolex is en de side-chick de Casio.
Voor schrijver en rapper, Dwayne Esajas, meer bekend als Dw1, is woordspeling voor een diss track heel belangrijk. “Want je wilt eigenlijk niet direct een belediging smijten, maar toch op een artistieke manier iemand beledigen”, zegt Esajas. De woordspelingen die Shakira heeft gebruikt in haar diss track kan Esajas wel waarderen. “Het gaat om self-empowerment na een gebroken relatie. Shakira heeft veel woordspelingen erin gezet en dat kan ik wel appreciëren”, zegt hij.
Ook in Suriname kennen we diss tracks, misschien niet zozeer in de relatiesfeer, zoals bij Shakira het geval was. Maar met strijdlustige woorden naar elkaar smijten, is geen nieuw ding binnen de hiphop-cultuur. “Ik denk dan aan een TIK, 409, Ta2 die een aantal diss tracks hebben geschreven. We kenner er zeker veel, we hebben een historie ermee. In eerdere gevallen gebeurde dat in een battle sfeer, waar 2 MC’s live de meest artistieke beledigingen naar elkaar slingeren om de crowd mee te krijgen”, blikt Esajas terug.
Voor Enver Panka, schrijver, zanger en rapper is woordspeling in een diss track een manier om hardere klappen uit te delen aan je tegenstander. “Zie het zo, ik kan je met mijn blote handen klappen en het gaat pijn doen. Een diss track schrijf je om iemand te klappen met feiten. Maar ga ik je nou klappen met een ring aan mijn hand die ik heb omgedraaid, dan gaat die klap harder aankomen, dat is hoe je woordspeling kan zien”, legt Panka uit.
Als het om diss tracks schrijven gaat, is Panka geen vreemde in Jeruzalem. Het is weliswaar wel heel lang geleden dat hij eentje heeft uitgebracht. Hij heeft er geen behoefte aan om nu een diss track uit te brengen, omdat hij liever zijn geld en energie in andere zaken stopt. “Ik stop liever mijn geld en tijd in iets waarmee ik kan verdienen. Je schrijft een diss poku, gaat naar de studio, geeft geld uit, maar kan er niet mee verdienen. Die tijd hebben we gewoon niet”, zegt Panka die tegenwoordig liever ruzie vermijdt.
De artiest geeft verder aan dat het fenomeen van een diss poku niet veel is veranderd in de afgelopen jaren, maar dat wel de muziekstijl zich heeft aangepast. “Vroeger had je trap, crunk en nu heb je drill als muziekstijl, maar een diss track is gewoon nog steeds een diss track, veel is daar niet aan veranderd.”
In een deep-dive in de archieven hebben we tenminste twee poku’s gevonden waarin een ex is gedist. “Luku fa yu dong’ van Enver. Over welke ex hij het heeft weten we niet, maar hij bespreekt duidelijk iemand die ‘domme’ handelingen heeft gepleegd.
Een recente is van Naomi Faerber die duidelijk tegen mannen is die hun mond voorbij praten. Of ze het over een ex heeft en over welke ex het zou gaan, is lekker gissen.
https://www.youtube.com/watch?v=U1w1omxNQC8&feature=youtu.be&ab_channel=NaomiFaerber_