Een goede geestelijke gezondheid is van vitaal belang voor onze algehele gezondheid en welzijn. Toch leeft een op de acht mensen wereldwijd met psychische aandoeningen, die van invloed kunnen zijn op hun lichamelijke gezondheid, hun welzijn, hoe ze contact maken met anderen en hun levensonderhoud.
10 oktober staat in teken van internationale dag van de mentale gezondheid. Het algemene doel van deze dag is om het bewustzijn van geestelijke gezondheidsproblemen over de hele wereld te vergroten en inspanningen te mobiliseren voor de ondersteuning van de geestelijke gezondheid.
Het thema van dit jaar is: “Het is tijd om prioriteit te geven aan geestelijke gezondheid op de werkplek.” Het thema benadrukt het belang van het aanpakken van geestelijke gezondheid en welzijn op de werkplek ten behoeve van mensen, organisaties en gemeenschappen.
Werk heeft veel invloed op de mentale gezondheid van de mens. Mentaal gezonde medewerkers zijn betrokken, productiever en vitaler. Op die manier dragen ze bij aan het succes van de organisatie. De negatieve invloed die werk kan hebben op de mentale gezondheid kan onder andere veroorzaakt worden door een te hoge werkdruk, conflicten tussen werknemer en werkgever, niet gewaardeerd en gediscrimineerd worden.
Als werkgever creëer je een werkomgeving die mentaal gezond is voor medewerkers door:
– Te zorgen voor een gezonde werkdruk
– Medewerkers te stimuleren in beweging te komen (sport)
– Mentale gezondheid bespreekbaar te maken
– Het privéleven van medewerkers te respecteren
– Het aanpakken van geïdentificeerde factoren op de werkvloer die stress veroorzaken
Geestelijke gezondheid is een fundamenteel mensenrecht voor alle mensen. Iedereen heeft recht op de hoogst haalbare standaard van geestelijke gezondheid. Dit omvat het recht om te worden beschermd tegen risico’s voor de geestelijke gezondheid, het recht op beschikbare, toegankelijke, aanvaardbare en kwalitatief goede zorg, en het recht op vrijheid, onafhankelijkheid en inclusie in de gemeenschap.
Met 60% van de wereldbevolking die aan het werk is, is er dringend actie nodig om ervoor te zorgen dat werk risico’s voor de geestelijke gezondheid voorkomt en de geestelijke gezondheid op het werk beschermt en ondersteunt.
Het is essentieel dat overheden, werkgevers, de organisaties die werknemers en werkgevers vertegenwoordigen, en andere belanghebbenden die verantwoordelijk zijn voor de gezondheid en veiligheid van werknemers samenwerken om de geestelijke gezondheid op het werk te verbeteren. Actie om de geestelijke gezondheid op het werk aan te pakken, moet worden ondernomen met de zinvolle betrokkenheid van werknemers en hun vertegenwoordigers, en personen met ervaring met geestelijke gezondheidsproblemen. Door inspanningen en middelen te investeren in op bewijs gebaseerde benaderingen en interventies op het werk, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt om te floreren op het werk en in het leven.
In de maand mei heeft het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB) in samenwerking met UNICEF, de service Psychologische hulpverlening voor adolescenten tussen 16-21 jaar gelanceerd op het terrein van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) aan de Rode Kruislaan.
Het doel van deze service is om adolescenten in de leeftijd van 16-21 jaar kosteloos psychologische hulpverlening te bieden in een veilige en ondersteunende omgeving waarin ze kunnen praten over hun gedachten, gevoelens en uitdagingen. Samen met een psycholoog werkt de adolescent aan het begrijpen van zichzelf en het ontwikkelen van vaardigheden om beter om te gaan met stress, angst, depressie en andere problemen.
Voel je je somber of vaak gestrest, angstig of gewoon niet in balans. Raadpleeg een psycholoog. Jongeren tussen de 16 en 21 jaar kunnen gratis bij het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB) terecht voor psychologische hulpverlening. Laten we vandaag actie ondernemen voor een gezondere toekomst!