De Winkeliers en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS) zegt dat het uitdagende tijden zijn voor ondernemers momenteel. “De toekomst van ondernemingen ziet er niet zo fraai uit”, zegt WOVS-voorzitter Gretl Wolfram in gesprek met Key News.
De situatie is volgens Wolfram zodanig dat bepaalde ondernemers al overwegen en bekijken wat hun opties zijn in het buitenland. De verhoging van de benzineprijzen bijna elke maand, straks ook de verhoogde stroomtarieven en ook het minimumuurloon dat nu op SRD 20 is vastgesteld, maken dat ondernemers overwegen of het nog rendabel is om in Suriname te opereren.
Het staat sowieso vast dat de benzineprijzen invloed hebben op de prijzen van goederen, geeft Wolfram aan. “Maar daar kunnen wij en ook de groothandelaren niets aan doen. De onkosten voor benzine worden doorberekend. De groothandelaren moeten de goederen ook geleverd krijgen naar hun magazijnen en deze ook leveren aan de winkels”, geeft Wolfram aan.
Het is niet in goede aarde gevallen bij de WOVS dat de president recent opmerkingen heeft gemaakt over het goedkoop aanbieden van goederen. “De president verklaarde dat door het uitschakelen van tussenschakels het goedkoper kan. Maar de prijzen die worden gehanteerd wanneer zijn partij goederen verkoopt zijn lager dan die van de tussenschakels”, merkt Wolfram op.
De tussenschakels moeten er zijn, geeft de WOVS-voorzitter aan “Wie anders zal leveren aan de verre districten”, geeft zij aan. Het vervoer naar het binnenland gebeurt niet gratis. De WOVS zou graag willen weten of de goederen die door de partij bij het VHP-centrum verkocht worden belastingvrij zijn. “Want dat scheelt ook wat.” Wolfram geeft aan ook te willen weten hoe de prijzen berekend worden en voor hoeveel zijn partij die van de groothandelaren krijgt. “Dan kunnen wij misschien wat van hem leren hoe het beter kan”, zegt Wolfram.
Voor wat betreft het betalen van het minimumuurloon hebben een paar winkeliers aangegeven dat zij geen mensen in dienst meer kunnen nemen, hoewel dat soms wel nodig is. “Ze proberen alles zoveel als mogelijk zelf te doen.” In deze situatie kunnen vele ondernemers het zich niet veroorloven zoveel te betalen aan lonen, anders zal men volgens Wolfram een deel van de werknemers naar huis moeten sturen om als onderneming nog te kunnen uitkomen. “Of de ondernemer moet zichzelf failliet verklaren.”
Zij stelt dat aan de andere kant mensen ook niet meer uitkomen met hun loon en zij vindt het wel begrijpelijk dat die aangepast moesten worden. “Maar Suriname zit nu in een moeilijke economische situatie, waardoor er juiste besluiten genomen moeten worden welke geen nadelige effecten zullen opleveren, zoals het creëren van werkloosheid”, aldus de WOVS-voorzitter.