De benzineprijzen zijn vanaf vandaag met meer dan SRD 3,- verhoogd. De voorzitter van Winkeliers en Ondernemers Vereniging in Suriname (WOVS), Gretl Wolfram, zegt dat de verhoging funest zal zijn voor de winkeliers. “Het gaat zonder meer gevolgen hebben op alle producten die te maken hebben met het ontwikkelen van brood. Alles zal wederom stijgen”, merkt Wolfram op.
Zaken zoals blom en suiker zullen zeker stijgen en andere levensmiddelen waarschijnlijk ook. “De onkosten van transport worden doorberekend in de prijzen door de distributiemaatschappijen”, merkt Wolfram op. Julio Bhikharie, directeur van N.V. Meelmaatschappij De Molen, zegt dat de meelproducent nog geen verhoging zal doorvoeren op haar producten. Hij verwacht wel dat de bedrijven belast met distributie hun transportkosten zullen verhogen, vooral met de huidige benzineverhoging.
De verhogingen die per vandaag ingaan zijn best schrikbarend volgens Wolfram. De regering heeft in haar berichtgeving aangegeven dat de samenleving beschermd zal worden tegen buitensporige verhogingen. Veel vertrouwen heeft Wolfram niet in de beschermende maatregelen van de regering. “Ook al ga je het dusdanig regelen dat er geen benzine gesmokkeld zal worden en dat alleen bus- en boothouders speciale plekken aangewezen krijgen om te tanken. De controle is er gewoon niet”, merkt de WOVS-voorzitter op.
Behalve de bus- en boothouders heeft de regering in gesprek met het Platform van Importeurs (PLIS) aangegeven dat het niet verwachtbaar is dat de prijzen van levensonderhoud bijzondere stijgingen zullen meemaken. Dit is volgens Wolfram onrealistisch want, de benzineprijs kan een grote impact hebben. De transportkosten zijn slechts een onderdeel van de kosten die de prijzen helpen meebepalen, maar het neemt niet weg dat de transportkosten worden aangepast.
Ondernemers en ook de winkeliers gaan volgens Wolfram met de verhoging van de benzine en de koers een moeilijke periode tegemoet. Haar verwachtingen voor de feestdagen zien er ook somber uit als ze kijkt naar hoe de consument nu haar inkopen doet. “Mensen kopen echt alleen wat ze nodig hebben en wijken niet veel af meer. Mensen zullen zeker twee keer nadenken over wat ze op tafel kunnen zetten voor de feestdagen ”. De gap tussen de rijken en armen wordt veel groter. Er is nauwelijks of bijna geen sprake meer van een middenklasse in onze samenleving. “Voor de rijken gaan de prijsverhogingen niet veel uitmaken, maar de mensen die minder daadkrachtig zijn zullen het zeker merken”, zegt een bezorgde Gretl Wolfram.
Veel hoop op verbetering heeft de WOVS-voorzitter momenteel niet. De winkeliers kunnen zelf niet veel doen en zien ook geen heil in dialoog met de regering. “Want volgens mij kunnen zij niet echt iets eraan doen. De winkeliers en ondernemers zijn sowieso gedemotiveerd”, zegt Wolfram. Ze heeft weinig vertrouwen in de plannen en het beleid van de regering. “Er moeten andere oplossingen zijn, men had veel beter kunnen nadenken over de aanpak. De president had gezegd dat we de riemen strak moeten trekken, maar hoe strak kan je het nu nog trekken?”, vraagt Wolfram retorisch.