Suriname beschikt over genoeg getalenteerde acteurs met veel wilskracht en potentie die een groei van de Surinaamse filmindustrie op termijn rechtvaardigen.
Wrenza Production probeert met haar projecten Suriname steeds beter op de kaart te zetten. Oprichter en directeur-eigenaar Wrenz Hooten: ”De grote uitdaging is om ondanks de slechte economische situatie films te blijven produceren. We streven naar win-win-samenwerkingsrelaties met bedrijven die willen investeren in onze filmprojecten.”
Wrenza Production werd op 20 augustus 2015 opgericht met het doel een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de filmindustrie in Suriname en te helpen het land meer bekendheid te geven. De organisatie vangt jonge talenten op, begeleidt opkomende amateur acteurs en geeft hen een podium om zich te uiten en te groeien. ‘We houden ons dagelijks bezig met het produceren van Surinaamse speelfilms, short movies, documentaires en educatieve programma’s”, vertelt de producer. Hoewel het werk niet altijd vlot verloopt, heeft hij geen spijt dat hij samen met zijn vrienden Daniel Groenefelt en Antione Wachtman heeft besloten van zijn hobby een serieuzere bezigheid te maken.
Coming soon: 7 dagen
Wrenza Production heeft op het ogenblik een nieuwe film in de maak, getiteld ‘7 dagen’. De crew is nog druk met de opnames en er is nog wat werk aan de winkel. Een datum voor de première is er dus nog niet. De filmplot is nog niet vrijgegeven, maar het staat al vast dat het om een thriller gaat.
Hooten is ook regisseur en scriptschrijver. Eerder heeft zijn organisatie drie films op de markt gebracht namelijk ‘Hoe zou ’t zijn?, ‘Listig’ en ‘Verwarring’. ‘Hoe zou het zijn’ werd uitgebracht in 2017, bijna 5 jaar nadat het script af was. Een jaar later was het tijd voor ‘Listig’. ‘Verwarring’ was vanaf maart vorig op het witte doek in TBL Cinemas te zien. Alle drie films zijn te zien op het streamingplatform Marronflix. Hooten droomt groot. Als het aan hem had gelegen, dan stond op zijn ‘coming soon-lijst’ ook een openluchttheater en de première van een van zijn films op een internationaal filmfestival.
Samenwerking
De organisatie heeft een goede samenwerking met zowel Para’s Media als Baya Films, die allebei al een tijdje bezig zijn in de lokale filmindustrie. Ook met Marronflix is er een goede samenwerking. Het streamingplatform biedt Surinaamse producers de mogelijkheid hun films en andere producties beschikbaar te stellen aan abonnees. Aanbieders hebben een verdienmogelijkheid gebaseerd op de kijkcijfers. Het platform is verwant aan Para’s Media en werd primair opgericht om de eigen films te beschermen. Door de dvd’s van de markt te halen en YouTube te vermijden, blijkt de deur op een kiertje te zijn geopend naar een kleine vergoeding voor producers en acteurs. Ondertussen mogen ook andere producers gebruikmaken van deze optie, een handreiking die door Wrenza Production is aanvaard. Hoe dat op termijn uitpakt moet nog blijken.
De productiekosten rijzen de pan en het wordt steeds moeilijker, maar Hooten en zijn team hebben het ervoor over. Met zijn energieverslindende baan als supervisor bij het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname is het niet altijd even makkelijk de organisatie vlot draaiende te houden. Dankzij de mensen om zich heen en het enthousiasme van vooral de acteurs, spaart hij tijd noch moeite en geld om de gestelde doelen te halen.
Hooten laat zich ook bemoedigen door de positieve reacties op de al verschenen films.
Tegen de achtergrond van de ontbrekende fondsen voor het uitvoeren van projecten in de toekomst is de hoop vooral gevestigd op het bedrijfsleven. Aangezien de filmindustrie zich wereldwijd heeft bewezen als een effectief medium voor advertising, zal Wrenza Production zich de komende tijd ook richten op het aangaan van win-win-allianties met bedrijven en organisaties.
Samenwerken met het bedrijfsleven zal de organisatie niet alleen helpen om te verdienen, maar ook om de branche te professionaliseren en acteurs beter te motiveren. Het is volgens Hooten een cirkel die in het belang van Suriname rond zal moeten komen: als de films genoeg bekijks hebben, dan zijn ze een uitstekend kanaal voor bedrijven om hun producten en diensten te adverteren. Fondsen die daarbij beschikbaar komen kunnen worden gebruikt voor het vergoeden en trainen van acteurs en crewleden en ook voor apparatuur.
Op die manier zal de kwaliteit op alle fronten worden opgevoerd en een nog groter publiek en meer bedrijven worden bereikt. ”Het komt zeker goed. Ik denk dat wij als filmorganisatie de handen eerst in eigen boezem moeten steken door kwalitatief goede films te produceren en blijven produceren met daaraan gekoppeld een goed stappenplan. En als het goed loopt, dan moeten we over een paar jaar goed genoeg zijn om een of meerdere films op het Belgische filmfestival te krijgen”, aldus Hooten.