In het kader van het project ‘Wroko Foe Mek Monie’ vond op donderdag 1 augustus 2024 in La Vigilantia, Para, de certificaatuitreiking plaats aan 31 deelnemers van de vaktrainingen Electro Huisinstallatie en GaWaSa, die door de SAO zijn verzorgd. Bij deze gelegenheid zijn de deelnemers toegesproken door onder andere de minister van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken, Steven Mac Andrew.
De bewindsman wees de deelnemers op de grote betekenis van de vaktrainingen van de SAO. Door de trainingen serieus te nemen, kunnen volgens hem de deelnemers zichzelf beter positioneren voor een succesvolle carrière door optimaal te profiteren van de opgedane kennis en geleerde vaardigheden. Met de afronding van deze trainingen hebben ze niet slechts hun kansen op duurzaam werk vergroot, maar kunnen ze volgens hem afhankelijk van hun wilskracht als zelfstandige beginnen, die diensten aanbiedt zoals sanitair onderhoud of elektrisch onderhoud. Om hen hiertoe een duwtje in de rug te geven, deed hij de mededeling dat alle 31 geslaagde deelnemers een starterspakket meekrijgen, naast hun certificaat.
Er zijn volgens de minister veel inspirerende voorbeelden en succesverhalen van SAO-cursisten die nu hun eigen bedrijf hebben. Hiermee benadrukte hij wederom hoe belangrijk en waardevol de vaktrainingen kunnen zijn voor individuele carrières. De minister was zeer content, dat het Jeugdraadslid van Para, Pikientio Magali, ook een vaktraining heeft gevolgd en gaf aan dat zij een goed voorbeeld heeft gegeven aan andere jongeren.
De bewindsman riep de geslaagde cursisten op om als waarachtige SAO-ambassadeurs aan de slag te gaan. Hij gaf ze als tip mee om veiligheid op de eerste plaats te zetten vanaf het eerste moment dat zij hun vak beginnen uit te oefenen en verwacht een hoge mate van professionaliteit en deskundigheid in hun werkhouding, wat volgens hem bekend is van succesvolle cursisten van de SAO.
Joyce Lapar, directeur van de SAO, gaf in haar spreekbeurt een overzicht van beide trainingen die in januari dit jaar zijn aangevangen. De directeur bleef stil staan bij een deelnemer, die opviel door zijn inzet, maar die jammer genoeg is overleden aan het eind van het traject. Die deelnemer kreeg postuum zijn certificaat. Voor Elektro Huisinstallatie zijn 16 personen geslaagd, terwijl voor GaWaSa 15 personen de eindstreep hebben gehaald. De school waar de trainingen werden verzorgd mocht volgens haar ook profiteren van deze trainingen, want de gang en het leslokaal werden door de trainees voorzien van verlichting.
Lapar riep de geslaagde deelnemers op om hun kennis, vaardigheden en toolkit maximaal te benutten door aan de slag te gaan in plaats van zich gevangen te voelen in een situatie, waarin ze zichzelf als slachtoffer van economische omstandigheden zien. Izaak Hill, de vertegenwoordiger van de raad van bestuur bij de SAO, adviseerde de geslaagde deelnemers om middelen en kennis te bundelen, waardoor zij sneller kunnen groeien en grotere doelen kunnen bereiken.
Het project ‘Wroko Foe Mek Monie’ biedt kosteloos gerichte vaardigheidstrainingen aan personen, die hen moeten helpen om de nodige competenties/vaardigheden te ontwikkelen en die gevraagd worden op de arbeidsmarkt of die zij ten minste nodig hebben om als zelfstandige aan de slag te gaan. Hierdoor kunnen barrières bij het betreden van de arbeidsmarkt of de ondernemerswereld worden verminderd en hun kansen op duurzaam werk of ondernemerschap worden vergroot. Afgezien van het feit dat dit de deelnemers direct ten goede komt, zal dit ook zorgen voor een grotere beschikbaarheid van diensten in de omgeving van de deelnemers en kan het uiteraard ook bijdragen aan de lokale economie.