De World Wild Life Fund (WWF) heeft geconstateerd dat de biodiversiteit bij populaties van wilde dieren versneld afneemt. Dit laat de organisatie deze week in een persbericht over haar Living Planet Report weten.
Het rapport benadrukt ook zorgwekkende vooruitzichten en roept overheden, bedrijven en het publiek dringend op om meteen ingrijpende maatregelen te treffen om de afname van de biodiversiteit te keren. Met de grootste dataset tot dusver, bestaande uit bijna 32.000 populaties van 5.230 soorten, laat de Living Planet Index (LPI), ondersteund door het rapport van ZSL (Zoological Society of Londen), zien dat populaties van gewervelde wilde dieren met een duizelingwekkende snelheid afnemen in tropische regio’s. WWF maakt zich enorme zorgen over deze trend, aangezien deze geografische gebieden tot de meest biodiverse ter wereld behoren.
De 2022 editie van het Living Planet Report, dat om het jaar wordt gepubliceerd, bevestigt wederom dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, een van de meest biodiverse regio’s ter wereld, de grootste regionale achteruitgang hebben gekend, met een afname van 94% in de gemonitorde populaties wilde dieren.
WWF heeft drie zorgpunten genoemd in het persbericht; gemonitorde populaties wilde dieren in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn gemiddeld met 94% gedaald, de afname van soorten in zoetwater is gemiddeld 83% en het gebruik van niet-duurzame hulpbronnen veroorzaakt een dubbele crisis, klimaat en biodiversiteit. Het gaat om een wereldwijde afname van 69% van de gemonitorde populatie aan zoogdieren, reptielen, vogels, vissen en amfibieën.
David Singh, directeur van WWF-Guianas, benadrukt dat de situatie zorgwekkend is. “De wereld is niet de juiste kant opgegaan en we worden nu geconfronteerd met een nog grotere biodiversiteitscrisis, in het bijzonder hier in onze Latijns-Amerikaanse en Caribische regio.” Hij zegt dat de Guyana’s opvallen als een juweel binnen de regio, omdat hun ecosystemen een van de grootste kansen hebben om in stand te worden gehouden. “Dit maakt de Guyana’s een baken van hoop voor de rest van de wereld.”
De populatie van gemonitorde zoetwaterdieren is ook enorm afgenomen. In een periode van niet eens een mensenleven zijn gemonitorde populaties zoetwaterdieren met gemiddeld 83% afgenomen, de grootste achteruitgang van alle soortengroepen, vermeld WWF. Verlies van de leefomgeving en belemmeringen in migratieroutes veroorzaken de helft van alle bedreigingen voor migrerende vissoorten.
Wereldleiders zullen elkaar in december ontmoeten op de 15th Conference of Parties to The Convention of Biological Diversity (CBD COP15), die een zeldzame kans biedt om de koers te veranderen in het belang van mens en planeet. WWF pleit dat wereldleiders zich binden aan een overeenkomst zoals die van Parijs, om zodoende de afname van biodiversiteit te keren en tegen 2030 een ‘nature-positive world’ te bewerkstelligen.
“Tijdens de COP15-biodiversiteitsconferentie in december hebben leiders de kans om onze verstoorde relatie met de natuur te herstellen en een gezondere, duurzamere toekomst voor iedereen te realiseren met een ambitieuze nature-positive biodiversiteitsovereenkomst”, zegt Marco Lambertini, directeur-generaal van WWF International. “In het licht van onze escalerende natuurcrisis is het van essentieel belang dat deze overeenkomst onmiddellijke actie ter plaatse oplevert, onder meer door transformatie van de sectoren die schade aan de natuur veroorzaken, en financiële steun voor ontwikkelingslanden”, aldus Lambertini.
Een van de diersoorten die in de LPI is vastgelegd, is de roze rivierdolfijn uit de Amazone, die ook voorkomt in de Guyana’s. De populatie in het Mamirauá Sustainable Development Reserve in de Braziliaanse staat Amazonas, is tussen 1994 en 2016 met maar liefst 65% gedaald. Deze rivierdolfijnen zijn niet te verwarren met de Guiana dolfijn, oftewel de Profosu en andere dolfijnsoorten die in de riviermonding en voor de kust voorkomen.
Andrew Terry, directeur natuurbehoud en beleid bij ZSL (Zoological Society of London), zegt: “De Living Planet Index laat zien hoe we het fundament van het leven aan het kapotmaken zijn en dat de situatie blijft verslechteren. De helft van de wereldeconomie en miljarden mensen zijn direct afhankelijk van de natuur. Tegengaan van verdere afname aan biodiversiteit en herstel van onze ecosystemen moet wereldwijd de hoogste prioriteit zijn om zowel de klimaat-, milieu, als volksgezondheidscrisis aan te pakken.”
Globaal gezien is de afname van de populatie wilde dieren te wijten aan verlies of aantasting van leefgebieden, introductie van invasieve (niet lokale) diersoorten, vervuiling, exploitatie, klimaatverandering en ziekten. Naast de daling van 94% in de regio spelen deze factoren ook een rol in de daling van 66% van de populatie wilde dieren in Afrika en de algehele daling van 55% in Azië.
Het LPR-rapport geeft verder aan dat het bereiken van een ‘nature-positive’ toekomst niet mogelijk is zonder het erkennen en respecteren van de rechten, de structuren en het leiderschap van inheemse gemeenschappen en lokale bevolkingen. Daarnaast stelt het rapport dat meer inspanning op het gebied van natuurbehoud en herstel, duurzamere productie en consumptie van voedsel en het snel en grondig afstand doen van koolstof uit alle sectoren de dubbele crisis kunnen verzachten. De auteurs doen een duidelijke oproep naar beleidsmakers voor transformatie van economieën zodat natuurlijke hulpbronnen worden gerespecteerd.
Dr. Lambertini zegt: “Het Living Planet Rapport bevat schokkende cijfers die rechtstreeks verband houden met de direct aan elkaar verbonden klimaat- en biodiversiteitscrisis. Als reactie daarop moeten we een transformatieve verandering in onze systemen bewerkstelligen, gericht op het stoppen en omkeren van natuurverlies en bewaken van een bloeiende toekomst voor mens en natuur”. “Regeringsleiders moeten nu handelen tijdens COP15. De hele wereld kijkt mee”.