Het Nationaal Leger heeft als onderdeel van de operatie Marbonsu twee skalians vernietigd en een in beslag genomen te Kriki Mofo en in het Snesi Kondre-gebied. De drie pontons waren al in oktober in beslag genomen door het Openbaar Ministerie, omdat zij in overtreding waren met de Mijnbouwwet en de Wet op Economische Delicten. Achteraf is gebleken dat de illegalen normaal de mijnactiviteiten voortzetten.
WWF-Guianas gaf te kennen op haar social mediakanalen dat zij de aanpak van de skalians als heel bemoedigend ervaart. De natuur-ngo vraagt zich af of er nu echt wordt opgetreden tegen de skalians. “De pontons die op de rivierbodem naar goud zoeken veroorzaken al zo lang ellende voor gemeenschappen en de natuur. Ze verstoren het natuurlijk evenwicht, waardoor vissen verdwijnen, de stroming van de rivier verandert, wat levensgevaarlijk kan zijn voor boten, en de bevolking profiteert nauwelijks van de opbrengsten.”
WWF kijkt uit naar de verdere aanpak van Suriname wat de skalians, die veel schade toebrengen aan de natuur, betreft. “De regering heeft beloofd vergunningen van skalians niet meer te verlengen. Het is echter onduidelijk hoe lang de huidige vergunningen nog doorlopen. Bovendien is een structurele aanpak nodig tegen de skalians, bijvoorbeeld door een verbod in een vernieuwde Mijnbouwwet”, aldus WWF.
Op de pontons zijn er ruim 20 buitenlanders aangetroffen. Die zijn gesommeerd de pontons te verlaten. Twee van de skalians zijn naar de Surinaamse over gebracht, waarna zij onbruikbaar werden gemaakt. De derde werd gesleept naar de militaire post te Snesi Kondre en is daar aan de ketting gelegd.