Beelden van doden in de straten van Bucha hebben geleid tot een wereldwijde afwijzing van Rusland en er is zelfs sprake van oorlogsmisdaden. De Internationale Criminal Court is reeds gestart met een onderzoek of er werkelijk sprake is van oorlogsmisdaden in Oekraïne. Er is een team, dat bezig is met het verzamelen van data, samengesteld.
Het zal er niet op lijken, maar het voeren van oorlog moet onder enkele ‘ongeschreven regels’ worden uitgevoerd, volgens het Internationaal Comité van het Rode Kruis. Deze regels zijn opgenomen in het verdrag van de Geneve Convention en worden ondersteund door internationale wetten en afspraken. Een van de regels is dat burgers niet opzettelijk mogen worden aangevallen. Ook is het niet toegestaan om de infrastructuur die nodig is voor het overleven aan te vallen.
Het gebruik van bepaalde wapens is ook verboden, omdat deze grote schade en vernieling kunnen aanrichten. Wapens, zoals landmijnen en chemische biologische wapens zijn verboden. De zieken en gewonden moeten verzorgd worden, dit houdt ook de soldaten in, die als oorlogsgevangenen ook rechten hebben. Zaken zoals moord, verkrachting en grote groep straffen worden gezien als misdaden tegen de mensheid.
Ook genocide wordt gezien als een specifieke en grote misdaad tegenover het illegaal vermoorden van burgers. Genocide wordt omschreven door de internationale rechten als het opzettelijk doden van mensen op basis van hun nationaliteit, etniciteit of religieuze groepering. Het doden heeft dan de intentie om deze groep uit te roeien zij het nou als een geheel of gedeeltelijk. Er moet volgens het internationaal recht genoeg bewijs worden geleverd voor men kan stellen dat er sprake is van genocide tijdens een oorlog. In 1994 was dat de afslachting in Rwanda, waar 80.0000 mensen werden gedood.
Journalisten en onderzoekers hebben enkele bewijzen gevonden van opzettelijke doding van burgers in Bucha, een dorp aan de rand van Kyiv en andere gebieden dichtbij. Oekraïense autoriteiten hebben aangegeven dat zij massagraven hebben gevonden waar burgers, die dood zijn geschoten, terwijl hun handen en voeten waren vastgebonden, in zijn begraven.
De Amerikaanse president Joe Biden gaat zelf zo ver dat hij Poetin een oorlogsmisdadiger roept. Eerder in de maand heeft de US secretary of State van Amerika aangegeven dat Rusland appartementsgebouwen, scholen, ziekenhuizen en andere kritische infrastructuur heeft vernietigd en dat wordt volgens de VS gezien als een oorlogsmisdaad.
Door de Russen is ook een theater in Mariupol gebombardeerd en is dit de eerste melding van massamoord gepleegd door de Russen. Heel groot op het gebouw stond aangegeven dat daar kinderen verbleven. Oekraïne roept de luchtaanvallen op het Mariupol ziekenhuis een oorlogsmisdaad. Er zou ook bewijs zijn van het gebruik van clusterbommen, om plekken waar burgers in Kharkiv wonen, te bombarderen.
De International Criminal Court (ICC) en International Court of Justice (ICJ) hebben beide als functie het berechten en erop toezien dat bij oorlog mensen zich aan de richtlijnen houden. De ICJ bemiddelt en doet uitspraak bij conflicten tussen landen, maar kan geen individuën beoordelen. Oekraïne is officieel een case begonnen tegen Rusland. Als de ICJ zich uitspreekt tegen Rusland zal de UN Security Council verantwoordelijk zijn voor de uitvoer van de uitspraak, maar Rusland die een van de permanente leden is van de Council zal een Veto stem uitbrengen hiertegen. De ICC spreekt oordeel uit en doet onderzoek naar individuele oorlogsmisdadigers. Zo heeft men sleutelfiguren van de Nazi’s veroordeeld in 1945.
De hoofdaanklager van het ICC, de Britse advocaat Karim Khan QC, zegt dat er een redelijke basis is om aan te nemen dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd in Oekraïne. Onderzoekers zullen eerdere en huidige beschuldigingen bekijken, die teruggaan tot 2013 vóór de annexatie van de Krim door Rusland. Als er bewijs is, zal de officier van justitie ICC-rechters vragen om arrestatiebevelen uit te vaardigen, om individuen voor de rechter te brengen in Den Haag. Maar er zijn praktische beperkingen aan zijn kracht. De rechtbank heeft geen eigen politiemacht en vertrouwt daarom op individuele staten om verdachten te arresteren. Rusland is geen lid van de rechtbank, dat trok zich in 2016 terug. President Poetin zal geen verdachten uitleveren. Als een verdachte naar een ander land gaat, kan die worden gearresteerd, maar dat is een zeer grote als.