De Turk Mehmet B., opererend onder de codenaam ‘Basralocus‘, is deze week in Suriname veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en een boete van SRD 250.000, subsidiair 4 maanden celstraf.
De rechter verklaarde hem schuldig aan deelname aan een criminele organisatie, voorbereidende handelingen voor de in-, uit- en doorvoer van cocaïne en overtreding van de Vuurwapenwet. Het vonnis komt na een proces dat bijna twee jaar duurde. Het Openbaar Ministerie (OM) had een gevangenisstraf van 8 jaar geëist tegen de buitenlander, die in juni 2022 door de politie werd gearresteerd na een anonieme tip.
In de mobiele telefoons van Mehmet B. heeft de politie een reeks chat, conversaties, video’s en foto’s aangetroffen die erop wijzen dat hij drugstransporten organiseerde, met name tussen Bogota (Colombia) en Amsterdam (Nederland). Na zijn arrestatie op straat vond de politie bij een onderzoek op zijn logeeradres in het noorden van Paramaribo een illegaal militair schoudervuurwapen.
Volgens een van de plannen die in zijn chats werden besproken, zou cocaïne worden gesmokkeld in dozen met rozen, waarbij in elke doos een verpakking van 1 kilogram zou worden geplaatst. Zowel in de dozen als in de pakketten drugs zouden de verzenders een gps-chip verbergen, zodat de lading op afstand kon worden gevolgd.
Er werden ook foto’s en video’s gevonden van de cargoruimtes van de Johan Adolf Pengel-luchthaven en van een vliegtuig. De gesprekken tussen Mehmet B. en zijn contacten gingen verder over hoe de smokkelwaar de haven moest worden binnengebracht, hoe de controle kon worden omzeild door gebruik te maken van ‘fictieve namen’ op de labels van reiskoffers en hoe deze op de plaats van bestemming moesten worden opgehaald. Ook werd een cargomanifest gedeeld in een chatgroep van Mehmet B. en zijn contacten.
De rechter heeft de bewijsmiddelen van het OM wettig en overtuigend bevonden en oordeelde op basis daarvan dat de beklaagde conform de aanklacht drugstransporten heeft voorbereid, georganiseerd, afspraken heeft gemaakt en instructies heeft gegeven. De rechter oordeelde ook dat Mehmet B. een faciliterende en coördinerende rol heeft gespeeld.
Hoewel zijn advocaten, Raoul Lobo en Benito Pick, tijdens hun pleidooi in een eerdere fase van de zaak naar voren brachten dat de mogelijke drugstransporten niet in Suriname hadden plaatsgevonden, concludeerde de rechter dat zijn handelingen zich wel degelijk tot het Surinaams grondgebied hebben uitgestrekt. De man heeft niet alleen zijn voorbereidende handelingen in Suriname gepleegd, maar werden er ook drugstransporten vanuit Suriname gepland, getuige de informatie inclusief foto- en videomateriaal in zijn mobiele telefoons.
Het verweer van de verdediging dat de anonieme informatie, waarop de politie en het OM zich baseerde, niet rechtmatig is, werd door de rechter verworpen. De informatie was niet alleen voldoende gespecificeerd, maar ook concreet en van voldoende gewicht. Mehmet B. verbleef op het moment van zijn aanhouding midden 2022 al drie maanden illegaal in Suriname. In tegenstelling tot zijn verklaring dat hij niet eerder in aanraking is gekomen met justitie, bleek de man volgens de rechter eerder in Nederland te zijn veroordeeld in een drugszaak.