Zes kinderen zijn de afgelopen week succesvol geopereerd door hartchirurgen vanuit Groningen. “De kinderen zijn stabiel en vijf zijn al ontslagen”, zegt kindercardioloog Amadu Juliana van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).
Juliana geeft aan dat het jongste kind een jaar was en het oudste twaalf jaar. De samenwerking tussen de Surinaamse artsen en verplegers, met de Nederlandse artsen was heel goed en het Nederlandse team kijkt uit naar een nieuwe samenwerking.
Volgens de kindercardioloog zijn er geen toezeggingen gedaan, maar de bedoeling is dat het team jaarlijks naar Suriname komt om kinderen te opereren. Het twaalfkoppig medisch team van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) arriveerde 21 oktober. De operaties vonden plaats tussen 24 en 28 oktober. Dit was de eerste keer dat het team van het UMCG een bezoek bracht aan Suriname om hartoperaties te doen bij kinderen.
Juliana meent dat later deze maand er nog een team vanuit Nederland, namelijk uit Leiden, naar Suriname komt om koters met hartafwijkingen te opereren. “Het team van Leiden arriveert in het weekend van 19 november in Suriname en start de operaties op 21 november tot en met 2 december.” Er zullen dan 18 kinderen geopereerd worden.
De kinderen, die door het team vanuit Leiden geopereerd zullen worden, zijn al geselecteerd. In de jaren negentig werden Surinaamse kinderen nog door de Nederlandse artsen in Nederland geholpen. Het gevolg daarvan was dat de nakomelingen bij pleegouders moesten verblijven. Sinds 2005 worden de hartoperaties in Suriname uitgevoerd.
Vanaf dat jaar zijn meer dan 140 operaties en 250 katheterisaties in AZP uitgevoerd bij kinderen. Het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) is de overkoepelende organisatie die het mogelijk maakt dat het speciale team de operaties in Suriname kan doen, terwijl het werk in Nederland normaal doorgaat.