Steeds meer ziekenhuispersoneel is bereid zich aan te sluiten bij de protestacties die sinds maandag gevoerd worden tegen het beleid van de regering-Santokhi. Sinds de eerste dag was er veel verplegend personeel op de been. De bond bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zal zich binnenkort ook bij de groep voegen als de eisen van de actievoerders niet worden ingewilligd.
Activisten protesteren tegen de steeds moeilijker wordende financieel-economische situatie en het recente grote schandaal bij de Centrale Bank van Suriname en het Ministerie van Financiën en Planning. Bondsvoorzitter LLoyd Pool merkt op dat de ondersteuning die hij vandaag aan de groep bood op eigen houtje, nodig was. “Wij hebben gemerkt dat deze groep ook opkomt zoals wij dat deden voor het nationaal belang en dat is volksbelang. Dan kan je niet thuiszitten.”
Bedoeling van waardering
Pool stelt dat de vakorganisatie zich beraadt over de ontwikkelingen en niet zal aarzelen zich aan te sluiten bij de massa. Er is voor nu een ultimatum gesteld aan de directie en de autoriteiten voor de problemen waarmee de bond al langer dan een jaar kampt. Vooral als het gaat om een betere waardering van het personeel.
De vakbondsleider zegt dat enkele zaken die de bond heeft gevraagd wel zijn bewerkstelligd met de minister en de directie, maar dat het nog niet is wat het wezen moet. “Als je het personeel niet waardeert, en waarderen is niet alleen financieel, maar ook de bejegening naar de mensen toe dan ga je dit krijgen. We moeten de mensen echt waarderen voor het werk dat ze verzetten.”
Keer op keer
De vakbondsman zegt dat regeringen het nauwer moeten nemen met de zorg. Hij merkt op dat het niet alleen over de huidige regering gaat, maar dat keer op keer is bewezen door de autoriteiten dat dit niet het geval is. Hij stelt dat alle uitbarstingen zoals de acties voorkomen konden worden. “We konden het tenminste minimaliseren.”
Het hebben van de juiste middelen is ook een zorgpunt. Dit omdat de adequate zorg uitblijft. Ziekenhuizen hebben keer op keer aan de bel getrokken volgens Pool en het is nu duidelijk dat het aan het beleid van de regering ligt dat zaken niet in orde komen.
Pool merkt op dat er een datum vastgesteld is voor de vaststelling van een betere waardering toen een rechtszaak ter sprake kwam. Hij stelt verder dat er gesprekken lopen met beleidsadviseurs van de president. Hiernaast merkt hij op dat de minister van Volksgezondheid garant moet staan voor zijn afspraken. “De minister houdt zich niet aan afspraken. Er gaat meer fout bij de minister. Als je afspraken maakt moet je ze nakomen.”