Christenen zitten nu in de Stille Week oftewel de Goede Week. Deze week, die begint op Palmzondag, is de laatste week aan het eind van de 40 dagen tijd waarin het belangrijkste van het Christen geloof plaatsvindt; namelijk de verrijzenis van Jezus Christus.
Bisschop Karel Choennie legt uit dat zonder de verrijzenis van Jezus Christus, het geloof waardeloos zou zijn. De kern van het Christen geloof is daarom dat de dood is overwonnen. Choennie zegt dat met de Stille Week de laatste zeven dagen van Christus op aarde op een dramatische wijze wordt herdacht.
Boodschap van hoop
Choennie zegt dat Pasen centraal staat binnen het christendom. Omdat christenen geloven dat de dood overwonnen is. Pasen is voor hem een boodschap van hoop, waarmee duidelijk moet worden dat niets eindigt in het niets. Ook wijst hij erop dat al wat wij nastreven, door God geleid wordt, zelf wanneer wij ervan uitgaan dat de dood heeft overwonnen. “Het is een enorme bemoediging wanneer wij door hele moeilijke tijden gaan en zaken uitzichtloos lijken. Door ons paasgeloof, door ons verrijzenisgeloof, hebben wij de zekerheid dat God met ons is en dat God ons niet in de afgrond laat wegzinken.”
Duisternis heeft geen overhand
Bisschop Choennie geeft als paasboodschap mee dat we als samenleving moeten weten dat wij de kracht hebben om elke gegeven tijd goed of slecht te maken. Zo verwijst hij naar de financieel-economische situatie in het land. Hij geeft aan dat vele mensen de mening zijn toegedaan dat zij niets aan de situatie kunnen veranderen, echter is dat naar zijn zeggen onzin. “We moeten het gevoel van ‘we kunnen toch niets eraan doen’, loslaten. We kunnen wel iets eraan doen. Door het hebben van hoop, kunnen we wel iets eraan doen.” Ook benadrukt hij dat de samenleving moet weten dat de krachten van de duisternis nooit de overhand zullen hebben.
Lering trekken uit wat al overwonnen is
De bisschop van Paramaribo, binnen het Rooms-katholieke geloof, wijst erop dat geen enkele situatie boven de mens moet staan. Hij benadrukt dat we als mens veel ergere situaties hebben moeten doorstaan, en dan nog zijn we eruit gekomen. “We moeten terug naar dat wat we al hebben overwonnen. We hebben de slavernij al overwonnen; we hebben de koloniale periode al overwonnen; we hebben de moeilijke dagen van de jonge republiek overwonnen en de militaire dictatuur.”
Het belangrijkste wat deze gebeurtenissen ons moet leren, is volgens Choennie dat we door de tijd heen heel veel moeilijke tijden hebben overwonnen. Er is volgens hem dus geen reden om neerslachtig te zijn, nu in de situatie die we nu in Suriname doormaken. “Het zal gaan als iedereen samen voor recht en rechtvaardigheid kiest. Dan komen we zeker waar we willen zijn”.